Blogolj!
Otto von Bismarck
2018.01.05.
Akármennyire is igyekszik összetákolni Angela Merkel az újabb nagykoalíciós kormányt, egyre lehetetlenebbnek tűnik a feladat. Ha csak valami drámai fordulat nem történik, szinte borítékolható, hogy ez a koalíciós egyeztetés is zátonyra fut, csakúgy, mint a Jamaica-koalíció terve. Ráadásul még el sem kezdődtek a koalíciós tárgyalások, a németek döntő többsége máris elutasítja, hogy újra CDU/CSU-SPD kormány alakuljon. Nem mellékesen a jelenleg is tanácskozó CSU minden bizonnyal olyan feltételeket szab – például a migránsbeözönlés megakadályozása érdekében – hogy az biztosan nem lesz elfogadható a migránspátyolgató Martin Schulzéknak. Merkelt, bár csökken a népszerűsége, még a németek többsége elfogadja. De ezzel már nem sokra megy…
Otto von Bismarck
2017.12.14.
Pengeélen táncol Angela Merkel! A Jamaica-koalíciós tervének bukása után most a nagykoalíciós ötlete sem áll nyerésre. Merkelék ugyanis nem kérnek a kooperációs koalícióból, ezért a Schulz által kitalált együttműködési forma már az előtt elhalt, hogy elkezdtek volna róla tárgyalni. Merkelék továbbra is csak nagykoalíciós kormányban hajlandóak gondolkodni. Az SPD egy része viszont erről hallani sem akar.
Otto von Bismarck
2017.12.12.
A kudarccal felérő választási győzelem, majd a még nagyobb pofon, a Jamaica-koalíciós tárgyalások csúfos bukása után Merkelnek most már nagyon sürgős az új, nagykoalíciós kormány létrehozása. A szocdemek egyelőre kéretik magukat, így nekik ráér majd jövőre elkezdeni a tárgyalásokat. Angela Merkel viszont valószínűleg azért sürgeti az új nagykoalíciót, mert a saját szövetségesénél, a bajor CSU-nál nagy változások történnek. Olyan változások, amelyek könnyen lehetetlenné teszik a nagykoalíció létrejöttét.
Otto von Bismarck
2017.12.04.
A németek többsége megunta Merkel tökölését a Jamaica-koalíció körül, de annak összeomlását követően is csak elenyésző kisebbség akar nagykoalíciót. Mégis arra számítanak, hogy ennek ellenére mégiscsak össze fog állni Merkel és Schulz. A németek harmada viszont inkább előrehozott választást akarna.
Otto von Bismarck
2017.11.28.
Ha ismét összeáll a nagykoalíció, annak sajnos valószínűleg az lesz az ára, hogy Németországban marad az Orbánfóbiás Martin Schulz által erőltetett migránspátyolgató politika. A választáson minden eddiginél nagyobbat bukó szocdemek máris zsaroló pozícióba helyezték magukat, lebegtetve, hogy hajlandóak-e egyáltalán a nagykoalícióra.
Miután reménytelenné vált Angela Merkel helyzete, a választáson megbukott szociáldemokraták menthetik meg a kancellári posztját. Csütörtök estig még nyitott volt az elvi lehetősége annak, hogy a liberális szabaddemokratákat rávegyék a koalíciós tárgyalások folytatására, ám ekkor a pártelnök határozottan leszögezte, hogy végleg kiszálltak, a Zöldek miatt nem hajlandóak az úgynevezett Jamaica-koalícióra. Erre az addig a nagykoalíció folytatásra nemet mondó szocdemek mégis úgy döntöttek, hogy mégis megkezdik a tárgyalásokat Merkellel…
Otto von Bismarck
2017.11.21.
Nem lesz koalíció, nem lesz új kormány. A liberálisok nem tárgyalnak tovább. Merkel nem mond le. A szocdemek nem hajlandóak a nagykoalícióra. Az államfő nem ír ki új választást. A migránspátyolgató média nem tanult és nem változott semmit. A német átlagpolgár meg nem érti, mi folyik Berlinben, nem érti, hova lett a stabilitás.
A jelek szerint Angela Merkel, bár pártjával megnyerte a választást, mégis bukásra áll. A Jamaika-koalíció terve dugába dőlt, és egyik jövőkép sem túl biztató a kancellár számára. Ha bukik, annak legfőbb oka az elhibázott migrációs politikája lesz, amellyel milliós nagyságrendű muzulmán hordát szabadított rá Németországra.
Otto von Bismarck
2017.11.20.
A migránspátyolgató politika visszaütött! Sokszor jósolták már Merkel bukását, ám minden válságot túlélt kancellárként. Eddig. Vasárnap éjjel azonban minden korábbinál közelebb került a bukáshoz.
Otto von Bismarck
2017.11.16.
Az eddig sohasem látott koalíciós kormány megalakításának lehetőségéről csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett megbeszéléseken a menekültügy, a klímavédelem és a közlekedéspolitika kérdéseiben alakultak ki a legnagyobb viták. A tervek szerint az egyeztetések utolsó fordulójának végére összeállítanak egy záródokumentumot, amelyet valamennyi párt külön-külön megtárgyal majd az illetékes fórumokon, amelyeken eldöntik, hogy elkezdik-e a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. 
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?