Blogolj!

Merkelék a folytatás mellett döntöttek…


Botrányról botrányra evickél a Merkl által nagy nehezen összetákolt német nagykoalíció. A kormánypártokat sorra érik a megalázó pofonok a tartományi választásokon, olyannyira, hogy Angela Merkel kénytelen átengedni a pártelnöki posztját. Ennek ellenére a koalíció párjainak vezetőségei úgy döntöttek, hogy folytatják tovább...

A három pártelnök. A folytatás mellett döntöttek

A német Kereszténydemokrata Unióban soron következő elnökváltás és a Német Szociáldemokrata Pártban tervezett változások mellett is mindkét párt folytatni kívánja a kormányzati együttműködést - hangsúlyozták a koalíciós pártok vezetői hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár, a CDU távozó elnöke pártja vezetőségének kétnapos tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a CDU vezetésének az a meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés alapján tovább kell folytatni a kormányzást. Ez "fontos üzenet" a szociáldemokratáknak, akiket a decemberi elnökválasztás miatt "érthető módon" foglalkoztat az a kérdés, hogy elkötelezett-e még a CDU a közös kormány mellett.

Elmondta, hogy a mintegy 450 ezer tagot összefogó pártban a december 7-én Hamburgban kezdődő tisztújító kongresszusig a tagság regionális konferenciákon ismerkedhet meg az elnökjelöltekkel. Erről a tanácskozáson határozatot hoztak, amely szerint átlátható és méltányos módon szervezik meg a folyamatot, valamennyi jelöltnek egyenlő lehetőséget biztosítanak.

Klaus Schüler, a CDU szövetségi ügyvezetője elmondta, hogy várhatóan hét regionális konferenciát szerveznek majd. Kiemelte, hogy elnökjelöltet a párt alapszabályának megfelelően, vagyis valamely területi szervezet kezdeményezésére lehet indítani.

A tájékoztatón ismertették, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer szünetelteti pártfőtitkári tevékenységét, mert a Saar-vidék tartományi CDU-szervezet hétfőn hivatalosan megtette elnökjelöltnek.

A Bild című lap hétfői jelentése szerint már 12 jelöltaspiráns jelentkezett be a CDU-elnöki tisztségre. Többségük ismeretlen az országos politikában, esélyesként csak három politikust tartanak számon, Annegret Kramp-Karrenbauert, Jens Spahn egészségügyi minisztert és Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezetőt.

Andrea  Nahles, az SPD elnöke pártja vezetőségének szintén kétnapos tanácskozása után elmondta: nem került szóba a koalíció felbontása, és kitartanak azon tervük mellett, hogy a ciklus felénél, 2019 őszén értékelik a kormány munkáját, és döntenek folytatásról.

Azonban arról is döntöttek, hogy megbeszéléseket kezdeményeznek a koalíciós társakkal - a CDU-val és a CSU-val - arról, hogy milyen "stílusban" és milyen ügyekre összpontosítva folytassák a közös munkát. Az SPD elnöksége még karácsony előtt értékeli majd a konzultáció eredményeit - mondta Andrea Nahles.

Hangsúlyozta: a szociáldemokraták a koalíciós partnerektől függetlenül politikájuk megújítására törekednek, és hatékonyabban akarják eljuttatni üzeneteiket a választókhoz. A legfontosabb témák között a lakáshelyzetet, az idősek és betegek ápolásának ügyét és a nyugdíjrendszer átalakítását említette.

Az SPD választói támogatottsága a tavalyi Bundestag-választás óta szinte folyamatosan süllyed, a legutóbbi felmérések szerint 13-14 százalékon áll. Legutóbb 2002-ben nyert Bundestag-választást, 38,5 százalékos eredménnyel. A hanyatlás miatt az utóbbi hetekben felerősödtek a pártban azok a hangok, amelyek sürgetik, hogy a szociáldemokraták bontsák fel a koalíciót és ellenzékben próbálkozzanak a megújulással.

1
https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/63545/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,cdu,cdu pártelnök választás,csu,groko,nagykoalíció,németország,spd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-07 11:44:44
Béna kacsaként folytassák csak a marhaságaikat !!!!
Minél tovább csinálják az ökörségeiket, annál nagyobbat fognak bukni.
Hofi szavaival:
"Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra !
Megmondtam előre, hogy fel ne menj a tetőre.
Egyszer kell leesni, már nincs mit keresni."
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?