Blogolj!

Van, aki még bízik Angela Merkelben…

Otto von Bismarck

Biztosan megerősíti pártelnöki tisztségében Angela Merkel német kancellárt a Kereszténydemokrata Unió, a CDU a decemberi kongresszusán - jelentette ki a párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble egy interjúban.

Schauble és Merkel

A szövetségi parlament elnöke a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban azzal kapcsolatban, hogy szeptember végén leváltották a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió közös parlamenti frakciójának éléről a kancellár bizalmasaként számon tartott Volker Kaudert, elmondta, hogy régóta "szorongó, rossz hangulat" tapasztalható a pártszövetségben, és meglehet, hogy a váltás a frakcióvezetői tisztségben a feszültséget kieresztő "szelep" szerepét töltötte be.

Ezért Volker Kauder leváltása és a pártelnök-kancellár kifejezett óhaja ellenére a tisztséget megpályázó Ralph Brinkhaus megválasztása "stabilizálhatja" Angela Merkelt - mondta Wolfgang Schäuble.

Arra a kérdésre, Angela Merkel miként akadályozhatja meg, hogy a párt vagy a választók "elhajtsák hivatalából", azt mondta, hogy ez a kifejezés alkalmatlan a demokrácia működésének leírására, Angela Merkel pedig tudja, hogy kormányfői tisztséget egyszer majd át kell adnia másnak.

„Ez három módon lehetséges; vagy önként távozik a számára megfelelő időben, vagy lemondásra kényszeríti a Bundestag, vagy pedig leváltják a választók. Mindhárom esetben demokratikusan érne véget egy kivételes, nagy kancellári szolgálati idő. Én azonban biztos vagyok abban, hogy Angela Merkelt újraválasztják elnöknek a CDU következő kongresszusán"

- fejtette ki Wolfgang Schäuble.

A CDU/CSU választói támogatottsága a belső konfliktusok és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párttal folytatott viták révén egyre csökken, egy vasárnapi adat szerint 27 százalékos, ami történelmi mélypont a felmérést a a Bild am Sonntag megbízásából végző Emnid intézet kutatásainak történetében.

Szakértők a CDU-t 18 éve vezető Angela Merkel tekintélyének gyengüléseként értékelik a váltást a Bundestag-frakció élén, és rámutatnak, hogy a december 7-én Hamburgban kezdődő kongresszusig két nagy próbatétel vár a jobbközép pártszövetségre. Az első az október 14-i bajorországi tartományi törvényhozási választás, a második az október 28-i hesseni Landtag-választás. Amennyiben a CSU Bajorországban és a CDU Hessenben rosszul szerepel, Angela Merkel helyzete tovább gyengülhet.

Angela Merkel a napokban bejelentette, hogy ismét indul a CDU-elnöki tisztségért, és továbbra is az a meggyőződése, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség összetartozik. 

Eddig három kihívója van, a CDU elnöki tisztségére mellette Andreas Ritzenhoff marburgi vállalkozó, Jan-Philipp Knoop berlini egyetemi hallgató és Matthias Herdegen bonni jogászprofesszor indul. Egyik kihívó sem ismert a német szövetségi politikában.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/61188/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,bajor tartományi választás,cdu,csu,németország,tartományi választás,wolfgang schäuble
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?