Blogolj!

Merkelék zuhanórepülésben!


Újabb mélypontra süllyedt a német kormánypártok támogatottsága egy felmérés szerint.

A nagykoalíció vezetői: Merkel, Seehofer, Nahles

A ZDF német országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal, a BfV vezetője, Hans-Georg Maassen áthelyezése körüli koalíciós vita erősen rontotta a kormánypártok választói megítélését. 

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU, és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU a szavazatok 28 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás. Ez két százalékpontos csökkenés a ZDF Politbarometer című kutatássorozatának legutóbbi, szeptember közepén végzett méréséhez képest, a legalacsonyabb érték a Politbarometer-kutatások 1977-ben kezdődött történetében és csaknem öt százalékpontos visszaesés a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson elért 32,9 százalékhoz képest. 

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó Német Szociáldemokrata Párt, SPD 17 százalékon áll, ami ugyancsak történelmi mélypont, három százalékpontos csökkenés szeptember közepéhez képest és 3,5 százalékpontos visszaesés a Bundestag-választáson elért 20,5 százalékhoz viszonyítva.

A nagykoalíció pártjai így nem őriznék meg többségüket, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.

A kormánypártok gyengülésének legnagyobb haszonélvezői az ellenzéki Zöldek, a baloldali irányultságú ökopárt 17 százalékon áll, a harmadik számú politikai erő Németországban, támogatottsága egy százalékponttal emelkedett az előző felméréshez képest, a 2017-es Bundestag-választáson elért 8,9 százalékhoz viszonyítva pedig csaknem megduplázódott.

Ezzel kapcsolatban az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó, Michael Spreng - aki egyebek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a CDU/CSU 2002-es kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt az akkori Bundestag-választáson - egy pénteki írásában kiemelte: a Zöldek   egyaránt vonzzák a csalódott kereszténydemokrata és szociáldemokrata beállítottságú választókat, és míg a CDU/CSU-tól és az SPD-től a jobboldali Alternatíva Németországhoz (AfD) is vándorolnak választók, a Zöldek tábora "immunis" - ellenálló - az AfD-vel szemben.

Így a Zöldek lehetnek Németország új néppártja, ha nem követnek el politikai hibákat, és tovább folytatódik a kormánypártok hanyatlása - írta Michael Spreng a Berliner Kurier című lapban.

A negyedik helyen a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD áll, 16 százalékos támogatottsággal, ami egy százalékpontos emelkedés szeptember közepéhez, és 3,4 százalékpontos emelkedés a tavaly szeptemberi Bundestag-választáshoz képest.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) tíz százalékon áll, a szeptember közepén mért nyolc százalék és a tavalyi választáson elért 9,2 százalék után. 

A Bundestag hetedik pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt támogatottsága nyolcszázalékos, a két héttel korábban mért hét százalék és a tavalyi választáson elért 10,7 százalék után.

A választási matematika és a politikai viszonyok alapján így egyedül az úgynevezett Jamaica-koalíció megalakításával, a CDU/CDU, a Zöldek és az FDP összefogásával lenne törvényhozási többséggel rendelkező kormány, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.

1
https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/60620/pics/lead_800x600.jpeg
afd,angela merkel,cdu,csu,die grüne - zöldek,fdp,groko,közvéleménykutatás,nagykoalíció,németország,spd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-04 13:55:59
Mégis mit várt a zakkant agyú Merkel, meg a többi migránssimogató őrült ?!
Ezt akarták, elérték >>>>>>> HURRÁ !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?