Már megint migránsügy: Merkel együtt bukik a koalícióval?

Továbbra sincs megállapodás német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió, a CSU menekültügyi vitájában. A pártszövetség és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt vezetőinek egyeztetése eredménytelenül ért véget szerda hajnalban.

"A helyzet nagyon komoly, de amíg van párbeszéd, és a felek a hogyan továbbról is tárgyalnak, remény is van, hogy lesz eredmény"

- nyilatkozott szerdán Volker Kauder, a CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti frakciójának vezetője az ARD országos köztelevíziónak.

Andrea Nahles, az SPD elnök-frakcióvezetője a televíziónak elmondta, egyelőre nem tudják, hogy érdemes-e készülni az előre hozott Bundestag-választásra. Az biztos, hogy "kimondottan feszült a légkör a kormányban". A szociáldemokraták a hétfői elnökségi ülésükön elemzik a helyzetet.

A koalíciós társak vasárnap tanácskoznak, az Angela Merkel vezette CDU elnöksége Berlinben, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU elnöksége Münchenben.

Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője az ARD-nek elmondta, pártja továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy július elejétől megtagadják a belépést az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Angela Merkel és a CDU ugyan nem ellenzi a szigorítást, de szerintük előbb meg kell állapodni az érintett EU-s társállamokkal arról, hogy visszafogadják azokat a menedékkérőket, akiket nem engednek be Németországba, a CSU szerint viszont akár egyoldalúan, az érintett országok beleegyezése nélkül is lépni kell.

A CSU elnökségének június közepén hozott határozata szerint Angela Merkel a hónap végéig dolgozhat az európai szintű, két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló megoldáson, és utána, július első hetében akkor is be kell vezetni a szigorítást, ha nincs megállapodás a menedékkérők visszafogadásáról. 

Alexander Dobrindt az ARD-ben nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a CSU hajlandó-e szembefordulni a kancellárral. Mint mondta, elképzelni sem tudja, mit lehetne kifogásolni abban, hogy egy belügyminiszter gondoskodik a határigazgatásra vonatkozó jogszabályok érvényesítéséről.

Amennyiben Horst Seehofer július elején a kancellár egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget a szigorításra, Angela Merkelnek nem lenne más választása, mint a miniszter menesztése. Ez végletesen megronthatja a CDU és a CSU viszonyát, és a CDU-CSU-SPD kormány felbomlásához vezethet.

 

1
https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/54838/pics/lead_800x600.png
almafröccs,angela merkel,cdu,csu,horst seehofer,migránsok,muzulmán beözönlés,nagykoalíció,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-28 14:05:35
Alig várjuk már, hogy megbukjon végre ez a lökött némber "mutti", és utána jöjjön egy normális, - az osztrákokhoz és az olaszokhoz hasonló - új német vezetői gárda.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?