Merkelék ragaszkodnak a migránskvótához!

Ahogy várható volt, Európa fogja megfizetni Merkel nagykoalíciójának az árát. A nagykoalíció folytatását megalapozó tárgyalásokon a Németországba történő migráns beözönlés megakadályozásában egyeztek meg. A már beözönlöttek egy részétől pedig úgy akarnak megszabadulni, hogy a kötelező betelepítési kvóta keretében rásóznák más országokra….

Az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást pénteken Berlinben a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak képviselői, akik vasárnap óta egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják. Ezt együtt jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

Négy nagyon jó évet ígérnek Németországnak

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyezetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén "négy nagyon jó év" következik Németországban.

Alakul a bukottak koalíciója?

Merkel, Schulz és Seehofer. Közös jellemzőjük, hogy mindhárman nagyot buktak pártjaikkal a szeptemberi választáson. Most közös kormányt próbálnak alakítani. Ők hárman nagyon akarják, hiszen mindhármuk politikai jövője függ a nagykoalíciós tárgyalás sikerétől. Ha nem jön össze, akkor valószínűleg mindhármójuknak a politikai karrierje végleg megbukott.

Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta:

„a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, mindenki átlépett a saját árnyékán. A megállapodást rögzítő dokumentum megmutatja, a CDU, a CSU és az SPD "komolyan dolgozik azért, hogy ebben a törvényhozási ciklusban lerakjuk az alapokat ahhoz, hogy 10 és 15 év múlva is jól élhessünk Németországban".

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés. A szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetést lefolytató küldöttség javaslatot tesz az adott párt vezető testületének, amely hivatalosan döntést hozz arról, hogy tárgyalást kezdenek a másik két párttal egy újabb kormány megalakításáról.

A szociáldemokrata párttagság még megfúrhatja a nagykoalíciót

Az SPD-nél viszont a nagykoalícióval szembeni ellenállás miatt várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést. A szociáldemokraták vezetőinek egy rendkívüli pártkongresszuson, január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koalíciós tárgyalást. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. 

Az Orbánfóbiás Schulzból valószínűleg menthetetlenül alkancellár lesz...

A németek többsége megunta Merkel tökölését a Jamaica-koalíció körül, de annak összeomlását követően is csak elenyésző kisebbség akar nagykoalíciót. Mégis arra számítanak, hogy ennek ellenére mégiscsak össze fog állni Merkel és Schulz. A németek harmada viszont inkább előrehozott választást akarna.

Angela Merkel és Horst Seehofer mindehhez sok sikert kívánt Martin Schulznak, aki kiemelte, bízik abban, hogy sikerül a kongresszusi küldötteket és a párt tagságát megnyerni a nagykoalíció megújításához. Megjegyezte: a siker lehetőségét jelző mutatóként, "egy kis indikátorként" lehet értelmezni azt a tényt, hogy a párt valamennyi irányzatát reprezentáló tárgyalódelegáció az előzetes egyeztetés végén egyhangúlag szavazott amellett, hogy a koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják.

Gigabit társadalmat akar felépíteni Merkel

A szondázás eredményét összefoglaló 28 oldalas dokumentumból Angela Merkel elsősorban azt emelte ki, hogy a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Mint mondta, fel kell építeni a "gigabit társadalmat", mert "a digitalizáció mindent megváltoztat", és "a világ nem vár Németországra". Ezért a többi között gondoskodni kell arról, hogy az állam legyen gyorsabb és hatékonyabb. Gondoskodnia kell a biztonság megőrzéséről is, egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát. Hozzátette:

"az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy új kezdet kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal."

Az egyeztetés végeztével nyilvánosságra hozott dokumentumban majdnem oldalanként, összesen 25-ször szerepel a digitális kifejezés, vagy annak valamely változata, egyebek között azzal kapcsolatban, hogy 2025-re a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékának megfelelő szintre kell emelni a kutatásra és fejlesztésre fordított forrásokat. Állást foglaltak amellett is, hogy éppen a digitális átalakulás miatt van szükség a gazdasági társaságok társadalmi felelősségvállalására és a megtermelt javak méltányos elosztására alapuló szociális piacgazdaság "reneszánszára".

A dokumentum leghosszabb, első fejezete az EU-ról szól, és az új kezdet ígérete mellett elsősorban az áll benne, hogy a három párt "a demokrácia és a szolidaritás Európája" mellett, valamint "a versenyképesség és a beruházások Európája" mellett áll ki.

Támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket

Az egyeztetések egyik leginkább vitatott témája a migráció volt. Ezzel kapcsolatban kiemelték:

"fellépünk egy közös európai menekültügyi rendszerért, amelynek része egy méltányos elosztási mechanizmus a védelemre szorulók számára".

Hozzátették, hogy támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket, magyarán a kötelező betelepítési kvótát...

Hangsúlyozták: tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő "irányításáért és korlátozásáért", hogy ne alakuljon ki ismét "olyan helyzet, mint 2015-ben".

Merkel már tart a migránsoktól

Úgy tűnik, a német választópolgárok rákényszerítették Angela Merkelt a migránspolitikájának totális megváltoztatására. A fordulatban döntő szerepet játszhatott a bajor CSU, amely világossá tette, hogy a párt számára fontosabb a migránsözön megállítása, mint a kormányzati szerep. Így a kancellár rákényszerült arra, hogy a koalíciós egyeztetéseken keresztülverje a migránspátyolgató baloldalon a bajorok követeléseit.

Ezért törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek száma az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül legfeljebb 1000 fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén - áll a dokumentumban.

1
https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/47156/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,csu,groko,horst seehofer,koalíciós tárgyalások,martin schulz,migránsok,muzulmán beözönlés,nagykoalíció,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-01-13 14:04:43
Merkel nem képes túllépni önmagán, az általa / általuk/ meghívott, mára teherré vált bevándoroltakat akarja/akarják/ erőszakosan szétteríteni Európában. Kétségbeejtő a politikai korrektségük, amíg a saját népük nem lázad fel, semmi jó nem várható tőlük. A kitelepült, vagy dolgozni kijáró magyarok sem igen akarnak hazajönni, úgy tűnik még mindig sokkal magasabb Németországban a jövedelmük, mint itthon.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?