Blogolj!

Alakul a bukottak koalíciója?

Otto von Bismarck

Merkel, Schulz és Seehofer. Közös jellemzőjük, hogy mindhárman nagyot buktak pártjaikkal a szeptemberi választáson. Most közös kormányt próbálnak alakítani. Ők hárman nagyon akarják, hiszen mindhármuk politikai jövője függ a nagykoalíciós tárgyalás sikerétől. Ha nem jön össze, akkor valószínűleg mindhármójuknak a politikai karrierje végleg megbukott. Ezért ők várhatóan nagyon kompromisszumkészek lesznek, ám a pártok tagsága egyelőre nem rajong a bukott nagykoalíció folytatásáért. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy a német társadalom sem akar újabb CDU/CSU-SPD kormányt. Ennél még az előrehozott választásokat is jobbnak tartanák. Innen kezdték ma az előkészítő tárgyalásokat a nagykoalíció érdekében.

Elkezdődött az egyeztetés a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról Berlinben vasárnap, a parlamenti választás utáni 104. napon. 

A CDU), a CSU és az SPD egyaránt 13 fős küldöttsége a tervek szerint öt napon keresztül folytat előzetes egyeztetést egy újabb közös kormány megalakításáról. 

A megbeszéléseket 15 téma köré csoportosítják. Az első helyen a pénzügyek és adóügyek, a második helyen a gazdaság, közlekedés, infrastruktúra, digitalizáció és bürokrácia nevű témakör áll, a harmadik az energia, klímavédelem és környezetvédelem témaköre. A "migráció/integráció" nevű témakör a kilencedik. 

Az úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalás után a pártok külön-külön döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalos koalíciós tárgyalást kezdeni. Ha nem sikerül megállapodni a közös kormányzásról, kisebbségi kormányt alakíthat a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU pártszövetség, vagy előrehozott választást tartanak.

A Bild című lap szerint a pártelnökök szerdai találkozóján - amelyen az egyeztetési folyamat menetrendjét véglegesítették - Martin Schulz, az SPD vezetője azt mondta, hogy politikai pályafutása végét jelentené, ha nem sikerülne megállapodni egy újabb közös kormányról. Horst Seehofer, a CSU elnöke megjegyezte, hogy szociáldemokrata kollégája nincs egyedül ezzel.

Ebből nem lesz újabb Merkel kormány...

Akármennyire is igyekszik összetákolni Angela Merkel az újabb nagykoalíciós kormányt, egyre lehetetlenebbnek tűnik a feladat. Ha csak valami drámai fordulat nem történik, szinte borítékolható, hogy ez a koalíciós egyeztetés is zátonyra fut, csakúgy, mint a Jamaica-koalíció terve. Ráadásul még el sem kezdődtek a koalíciós tárgyalások, a németek döntő többsége máris elutasítja, hogy újra CDU/CSU-SPD kormány alakuljon.

A delegációk vasárnap az SPD berlini székházában kezdték el a tárgyalást. A pártelnökök az első ülés előtt derűlátóan nyilatkoztak. "Szerintem sikerülhet" a megállapodás - mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke. Hangsúlyozta: pártjának célja egy stabil kormány megalakítása, annak érdekében, hogy "öt és tíz év múlva is jólétben, biztonságban és demokráciában éljünk".

Horst Seehofer kiemelte, hogy az előző kormányalakítási próbálkozáshoz, az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalásokhoz képest "kevesebbet kell beszélni, és többet dolgozni", és nem szabad túllépni az egyeztetés lezárására kijelölt határidőt, január 12-ét. Hozzátette, hogy nagyon jó hangulatban kezdődnek a megbeszélések.

Martin Schulz azt mondta, hogy a Bundestag-választással új korszak kezdődött, amelyhez új politika kell. Kiemelte, szerinte a CDU/CSU-ban megvan a kellő akarat a konstruktív pártbeszédhez. 

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. 

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Németország 2017 - Deutschland nem lett Muttiland, avagy a migránsok bosszúja

Ez volt az az év, amikor a Németországba beözönlő muzulmán migránsok milliói gyakorlatilag megbuktatták imádott jótevőjüket, Angela Merkelt. A kancellár a választási szuperévben hiába győzött egy kivételével minden voksoláson - köztük a legfontosabbon a parlamenti választáson - helyzete olyannyira megrendült, hogy a legyőzött ellenfél könyöradománya sem biztos, hogy hatalomban tudja tartani.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/46889/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,bevándorlók,cdu,csu,előrehozott választások,groko,horst seehofer,kancellár,koalíciós tárgyalások,martin schulz,menekültek,migránsok,muzulmán beözönlés,nagykoalíció,német választás,németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?