Orbántól és Kurztól kérnek tanácsot a bajorok a nagykoalíciós tárgyalások előtt

Otto von Bismarck

Hetek múlva kezdődnek csak el a nagykoalíciós egyeztetések. Merkel hiába sürgette a szociáldemokratákat, csak a jövő év elején kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a CDU-CSU-val a Martin Schulz vezette párt. A bajor CSU a párt koalíciós tárgyalásokat előkészítő tanácskozására meghívta Orbán Viktor magyar és Sebastian Kurz osztrák kormányfőt!

Január 7-én kezdődik és 12-ig tarthat a német Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal a közös kormányzás lehetőségeiről - közölték a három párt vezetői Berlinben.

A pártelnökök és a szövetségi parlamenti frakcióvezetők hét órán keresztül folytatott tanácskozásáról kiadott nyilatkozat szerint az év elején a három párt külön-külön felkészül a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásának lehetőségéről szóló tárgyalásokra, amelyeket január 7-én kezdenek el.

A megbeszéléseket 15 téma köré csoportosítva folytatják. Az első helyen a pénzügyek és adóügyek, a második helyen a gazdaság, közlekedés, infrastruktúra, digitalizáció és bürokrácia nevű témakör áll, a harmadik az energia, klímavédelem, környezetvédelem témaköre.

A "migráció/integráció" nevű témakör a kilencedik, a sort a kormány és a kormánypárti frakciók működésének rendje nevű témakör zárja.

A nyilatkozat szerint a megbeszéléseket azzal a céllal folytatják, hogy január 12-én meglegyen az eredmény, amelyet a pártok - ismét külön-külön - megtárgyalnak, és döntenek arról, hogy továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Az SPD erről egy rendkívüli pártkongresszuson határoz majd, amelyet az első elképzelésekkel szemben nem január 14-én, hanem 21-én tartanak. A csúszást az okozza, hogy a CSU jelezte: csak Bundestag-képviselőik január 4-6-i tanácskozása után tudják megkezdeni az egyeztetéseket.

A Münchner Merkur című lap szerdai jelentése szerint a bajor-osztrák határ térségében fekvő Seeon kolostorban (Kloster Seeon) tartandó CSU-s tanácskozásra meghívták Orbán Viktor magyar kormányfőt és Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

A CDU/CSU és az SPD vezetőinek szerdai döntése alapján az előzetes, úgynevezett szondázó egyeztetések a szeptember 24-i Bundestag-választás utáni 104. napon kezdődnek. Így már biztos, hogy ez lesz a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítása. Az eddigi rekord 86 nap volt, 2013-ban állította fel a CDU/CSU és az SPD.

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek 71 százaléka neheztel a pártokra és vezetőikre a kormányalakítás elhúzódása miatt, és csupán 23 százalékuk tartja megfelelőnek a tempót.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/46245/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,csu,groko,horst seehofer,koalíciós tárgyalások,közvéleménykutatás,martin schulz,nagykoalíció,orbán viktor,sebastian kurz,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?