A határokat zárják le, ne a karácsonyi vásárokat!

Otto von Bismarck

Emlékezés a szörnyű gyilkos merényletre. Egy évvel a 12 halálos áldozatot követelő berlini muszlim terrorista támadás után a német állam vezetői beismerték:

Az a keserű igazság, hogy az állam nem tudta megvédeni az embereket

Fel kell tárni az egy évvel ezelőtti berlini iszlamista terrormerénylettel kapcsolatos mulasztásokat, és tanulni kell a hibákból - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden, a gázolásos támadás helyszínén az évforduló alkalmából tartott megemlékezésen.

Tovább hat a berlini terrormerénylet traumája

Csaknem fél évvel a Berlinben egy karácsonyi vásáron elkövetett iszlamista terrortámadás után számos sebesült még mindig orvosi kezelésre szorul - írták a német hírportálok az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket képviselő kormánymegbízott tájékoztatása alapján. Kurt Beck volt Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök elmondta, hogy a több mint 50 sebesült közül nagyjából tucatnyian szorulnak még most is kezelése.

A 12 halálos áldozat hozzátartozóinak és a több mint 70 sebesültnek rendezett zárt körű megemlékezésen Frank-Walter Steinmeier a hivatala által nyilvánosságra hozott beszédében hangsúlyozta:

"ki kell mondani és be kell ismerni, hogy történtek megelőzhető hibák, és ki kell mondani azt is, hogy ennek a támadásnak soha nem lett volna szabad megtörténnie. Az a keserű igazság, hogy az állam nem tudta megvédeni az embereket."

Köszönet jár mindazoknak, akik segítettek az áldozatoknak – mondta az államfő, de hozzá kellett tegye:

"az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a segítség egy része túl későn érkezett, és nem volt megfelelő"

A vezető politikusok, köztük Angela Merkel kancellár részvételével tartott megemlékezés után felavatták az áldozatok és sebesültek tiszteletére alkotott emlékművet, egy arany színű fémmel kiöntött repedést a merénylet helyszínén, a belvárosi Breitscheid tér burkolatában, a Vilmos császár-emléktemplom mellett, azon a helyen, ahol az automata fékező berendezés megállította a támadáshoz használt kamiont. A repedés a templomhoz vezető lépcsőknél ér véget, amelyekbe bevésték a 12 áldozat nevét.

Az emlékmű

Az alkotást Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere adta át, aki az emberiség elleni merényletnek nevezte a támadást, és hangsúlyozta: 2016. december 19-ének estéje

"mély nyomokat hagyott a berlini emberek szívében, de nem hozta el a terror győzelmét, mert a berliniek nem engedik, hogy életüket befolyásolja a gyűlölet.”

Angela Merkel a megemlékezés kapcsán újságíróknak elmondta:

„az évforduló nemcsak a gyász, hanem annak a szilárd elhatározásnak is a napja, hogy a szövetségi kormány javítson mindazon, ami a támadással kapcsolatban félresikerült.” 

Az áldozatok hozzátartozóival és a sebesültekkel tartott hétfő esti találkozójáról elmondta: a velük folytatott beszélgetésekből kiviláglik, hogy az állam "gyengének" bizonyult.

Keményen ütik Merkelt a berlini merénylet után

Át kell gondolni és meg kell változtatni... - ezt követelik. Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát.

Merkel hozzátette: néhány hónap múlva ismét találkozik majd velük, és beszámol a törekvésekről, amelyek nemcsak a közbiztonság erősítését célozzák, hanem azt is, hogy a merényletben érintett emberek élete amennyire csak lehet, visszatérjen a régi kerékvágásba.

A zárt körű megemlékezés után megnyitották a helyszínt, a Breitscheid téri karácsonyi vásárt, amelyen az árusok a gyásznapra tekintettel kedden zárva tartottak.

A téren estig több nyilvános megemlékezést és tüntetést tartottak. Szerveztek egyebek között ökumenikus imádságot és gyertyás felvonulást, demonstrációt a "politikai iszlám" és az "iszlamizáció" ellen, egy tüntetést pedig "A határokat zárják le, ne a karácsonyi vásárokat" címmel hirdettek meg.

A városvezetés közreműködésével szervezett hivatalos programok zárásaként este 20.02-től - percre pontosan a támadás évfordulóján - megkondultak a templom harangjai, és az áldozatok tiszteletére 12 percen keresztül szóltak.

Háttér:

Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet a berlini Breitscheid téren, ahol advent idején a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárát tartják. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal behajtott a vásáron szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban. 

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb németországi terrortámadása. Az ügyben indított vizsgálatok kimutatták, hogy a hatóságok megakadályozhatták volna a pusztítást, és ez sorozatos mulasztásaik miatt nem sikerült.

Dokumentumfilm készült a berlini gázolóról

Anis Amri, hogyan keletkezik egy terrorista címmel készült film Olaszországban a 2016. december 19-i berlini gázolásos merénylet tunéziai elkövetőjéről. Az olaszországi kereskedelmi hírcsatornákon vetített dokumentumfilm Anis Amri életének olaszországi szakaszát kíséri végig. Ezzel egy időben a La Repubblica olasz napilap honlapja többrészes webfilmet közölt a tunéziai fiatalemberről. A filmek december 23-ig láthatók.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/46206/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,berlini merénylet,migránsbűnözés,migránsok,muzulmán beözönlés,németország,terrorista,terrorizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?