Merkel lemosta Schulz ostoba ötletét, és továbbra is nagykoalíciót akar

Otto von Bismarck

Pengeélen táncol Angela Merkel! A Jamaica-koalíciós tervének bukása után most a nagykoalíciós ötlete sem áll nyerésre. Merkelék ugyanis nem kérnek a kooperációs koalícióból, ezért a Schulz által kitalált együttműködési forma már az előtt elhalt, hogy elkezdtek volna róla tárgyalni. Merkelék továbbra is csak nagykoalíciós kormányban hajlandóak gondolkodni. Az SPD egy része viszont erről hallani sem akar.

A közös kormányzás lehetőségeinek feltérképezését szolgáló tárgyalások megkezdését ajánlották a CDU és a CSU vezetői a Német Szociáldemokrata Pártnak szerda este Berlinben.

A 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak vezetői 80 nappal a szeptemberi szövetségi parlamenti választás után, szerda este tartották az első elnöki szintű megbeszélést az úgynevezett Jamaica-koalíció gondolatának bukásával megrekedt kormányalakítási folyamat újraindításáról. 

Angela Merkel, a CDU elnöke, Horst Seehofer CSU-elnök és Martin Schulz SPD-elnök, valamint a három párt Bundestag-képviselőinek vezetői a nagyjából kétórás találkozón nyilatkozatuk szerint "a kölcsönös bizalmon alapuló nyílt megbeszélést" folytattak.

A CDU/CSU szövetség részéről kiemelték, hogy egy stabil kormány megalakítása céljából kezdeményezik a közös munka folytatásáról szóló előzetes egyeztetések elindítását az SPD-vel. 

A szociáldemokraták pénteken, a párt elnökségi ülésén döntenek az ajánlatról.

Az SPD-ben több szervezet és szárny ellenzi a nagykoalíció folytatását, arra hivatkoznak, hogy a baloldal és a jobboldal legnagyobb erőinek közös kormányzása csak a politikai színtér szélein elhelyezkedő tényezőknek hasznos, és a középen álló néppártok - a kormánypártok - hanyatlásának folytatódásához vezet. 

Ezért a napokban megjelent az a gondolat, hogy a nagykoalíció (Grosse Koalition - GroKo) helyett az úgynevezett együttműködési koalíció (Kooperationskoalition - KoKo) formájában vezessék tovább az országot. Ez azt jelentené, hogy a koalíciós szerződés csak néhány kiemelt ügyről, például a költségvetés összeállításáról szólna, és az összes többi kérdésben a Bundestagban folytatott vitákkal érlelnék ki a döntést. Így mindhárom kormánypárt jobban őrizhetné az arculatát, világossá tehetné, hogy milyen ügyek és megoldások a fontosak nekik.

A CDU/CSU azonnal elutasította ezt a felvetést, szerintük az SPD egyszerre akar kormányozni és ellenzéki politikát folytatni, ami nem lehetséges. A szociáldemokratáknak választaniuk kell, mert "a KoKo teljes mértékben no go" -  nyilatkozott az ARD országos köztelevízióban Alexander Dobrindt, a CSU-s Bundestag-képviselők vezetője.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45963/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,jamaika-koalíció,koalíciós tárgyalások,martin schulz,nagykoalíció,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?