Merkelnek nagyon sürgős…

Otto von Bismarck

A kudarccal felérő választási győzelem, majd a még nagyobb pofon, a Jamaica-koalíciós tárgyalások csúfos bukása után Merkelnek most már nagyon sürgős az új, nagykoalíciós kormány létrehozása. A szocdemek egyelőre kéretik magukat, így nekik ráér majd jövőre elkezdeni a tárgyalásokat.

Angela Merkel viszont valószínűleg azért sürgeti az új nagykoalíciót, mert a saját szövetségesénél, a bajor CSU-nál nagy változások történnek. Olyan változások, amelyek könnyen lehetetlenné teszik a nagykoalíció létrejöttét.

A bajor CSU ugyanis tanult a szeptemberi kudarcból (csak 38 százalékot szerezve nyertek Bajorországban) és egyre radikálisabban bevándorlásellenes álláspontot képvisel. Ez viszont lehetetlenné tenné a kormányzati együttműködésre lépést a Schulz vezette migránspátyolgató baloldali szociáldemokratákkal.

Seehofer. A bajor tartományi miniszterelnöki posztot a jövő év elején át kell adja. Pártelnökként sincs már sok jövője. Az utódja kemény bevándorlásellenes politikát követel...

A kormányalakítás gyors végrehajtását sürgette Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió elnöke hétfőn Berlinben, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió és a pártszövetség eddigi koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt vezetőinek találkozója előtt.

A három párt elnöke szerdán Berlinben első alkalommal tárgyal majd arról, hogy miként lehet lendületet adni a megrekedt kormányalakítási folyamatnak. Angela Merkel a CDU kétnapos elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy gyors tárgyalásokat szeretne és stabil kormányt:

"egy stabil kormány a legjobb alap a közös munkához Franciaországgal, EurópáértA német-francia együttműködés történelmi szükségszerűség"

- mondta Angela Merkel. Szavai szerint világszerte érzékelhető az az elvárás, hogy mihamarabb alakuljon meg az új német kormány. Az Európai Uniót illetően jövőre még van lehetőség fontos döntések meghozatalára, 2019-ben viszont európai parlamenti választások lesznek, így akkor már jóval kevésbé lehet előmozdítani az ügyeket. 

Angela Merkel ismét elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét, hangsúlyozva, hogy egy kisebbségi kormány nem lenne stabil.     

Elmondta, hogy az elnökségi ülésen a múltról is tárgyaltak, megállapították, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti választást felvezető kampányt nagyban nehezítette a CDU és a CSU közötti vita a menekültügyről. A választási eredményt tekintve "hasznosabb lett volna", ha a testvérpártok már a kampány előtt kidolgozzák azt az egységes "szabályrendszert", amelyet most képviselnek - jegyezte meg Angela Merkel.

Hozzátette: annak is volt szerepe, hogy sok választót nem sikerült meggyőzni arról, hogy a kormány visszaszerezte az ellenőrzést a migrációs folyamatok felett.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elnökségi ülésen nem folytattak személyi vitákat, sem az ő, sem mások tevékenységét nem elemezték külön. Egyben megerősítette, hogy a szeptemberi Bundestag-választással kezdődött törvényhozási ciklus egészére, a teljes négy évre vállalja a kormányfői tisztséget.

Az SPD-vel folytatandó tárgyalásokról szólva kiemelte: valamennyi fontos szakpolitikai területen sok a közös elem az elgondolásokban, különösen az EU-val kapcsolatban.

Az SPD-nek egyáltalán nem sürgős

Angela Merkellel szemben az SPD részéről azt hangsúlyozzák, hogy nem sürget az idő, mert az ügyvezető kormány rendben dolgozik. Lars Klingbeil, a szociáldemokraták hét végi kongresszusán megválasztott új főtitkár elmondta: amennyiben az SPD úgy dönt, hogy koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val, biztosan hosszú ideig tart majd a kormányalakítás. Megjegyezte: nem lehet előre megmondani, hogy márciusra, áprilisra, vagy májusra állhat-e fel az új szövetségi kormány.

A tervek szerint szerdán csupán általánosságban tárgyalnak majd a kormányalakításról, és az SPD elnöksége csütörtökön, a megbeszélés tapasztalatai alapján dönt majd arról, hogy folytassanak-e konkrétabb, a közös kormányzás lehetőségeinek feltérképezését célzó tárgyalásokat. 

Schulz és Merkel. Messze még a kormányzati együttműködésük

Ezek az úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalások januárban kezdődhetnek, és egy rendkívüli kongresszus dönthet majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben pedig sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45874/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,cdu,csu,jamaika-koalíció,martin schulz,nagykoalíció,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?