Az Orbánfóbiás Schulzból valószínűleg menthetetlenül alkancellár lesz…

Otto von Bismarck

A németek többsége megunta Merkel tökölését a Jamaica-koalíció körül, de annak összeomlását követően is csak elenyésző kisebbség akar nagykoalíciót. Mégis arra számítanak, hogy ennek ellenére mégiscsak össze fog állni Merkel és Schulz. A németek harmada viszont inkább előrehozott választást akarna.

Újabb nagykoalícióra, a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD közös kormányzásának folytatására számít a németek legnagyobb része egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A Bild című lapban közölt adatok szerint azonban nagyon mély a szakadék a németek kívánságai és várakozásai között. A nagykoalíció igen kevéssé népszerű: csupán 22 százalék szeretné, hogy továbbra is a két legnagyobb politikai erő, a konzervatív uniópártok és a szociáldemokraták együtt irányítsák az országot. Mégis majdnem minden második német, 48 százalék számol azzal, hogy ismét CDU/CSU-SPD összetételű kormány alakul.

Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel kancellár vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Az INSA közvélemény-kutató cég felmérése szerint a lakosság csaknem egyharmada, 30 százaléka inkább előrehozott választást szeretne, de csak minden ötödik német, a lakosság 20 százaléka számol azzal, hogy meg is tartják ismét a szövetségi parlamenti választást.

Merkel nagy árat kell fizessen a nagykoalícióért! Sajnos Európa is...

Ha ismét összeáll a nagykoalíció, annak sajnos valószínűleg az lesz az ára, hogy Németországban marad az Orbánfóbiás Martin Schulz által erőltetett migránspátyolgató politika. A választáson minden eddiginél nagyobbat bukó szocdemek máris zsaroló pozícióba helyezték magukat, lebegtetve, hogy hajlandóak-e egyáltalán a nagykoalícióra.

A szeptemberi Bundestag-választás után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról folytatott tárgyalások november 20-án kudarcba fulladtak. 

Azóta Frank-Walter Steinemier államfő igyekszik új lendületet adni a kormányalakításnak. Csütörtök este a nagykoalíció pártjainak vezetőivel, Angela Merkellel, Horst Seehofer és Martin Schulz-cal, a CDU, a CSU és az SPD elnökével egyeztetett. A megbeszélés a tervezett 90 percnél jóval hosszabb volt, 135 percig tartott. Részletek nem szivárogtak ki.

Az eddigi nyilatkozatok alapján a CDU/CSU szeretné minél hamarabb elkezdeni a közös kormányzás folytatásának lehetőségeit feltérképező előzetes megbeszéléseket, az SPD viszont nem hajlandó elkötelezni magát a nagykoalíció folytatása mellett.

A szociáldemokratáknak nagyon alaposan meg kell tárgyalniuk, hogy milyen formában járulhatnak hozzá Németország következő kormányának megalakításához, és ehhez időre van szükség - nyilatkozott még pénteken Hubertus Heil, az SPD főtitkára a párt elnökségének ülése előtt, jelezve, hogy egy CDU/CSU-s vezetésű kisebbségi kormány külső támogatását is lehetségesnek tartják.

Mindez azonban valószínűleg nem több, mint taktikázás, valójában egyre följebb akarják srófolni a nagykoalíciós részvételük árát.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45542/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,cdu,csu,jamaika-koalíció,közvéleménykutatás,martin schulz,nagykoalíció,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?