Merkel nagy árat kell fizessen a nagykoalícióért! Sajnos Európa is…

Otto von Bismarck

Ha ismét összeáll a nagykoalíció, annak sajnos valószínűleg az lesz az ára, hogy Németországban marad az Orbánfóbiás Martin Schulz által erőltetett migránspátyolgató politika. A választáson minden eddiginél nagyobbat bukó szocdemek máris zsaroló pozícióba helyezték magukat, lebegtetve, hogy hajlandóak-e egyáltalán a nagykoalícióra.

Hétfőn Angela Merkel kimondta azt, amiről már egy éve minden érintett azt mondja, hogy nem akarja: koalíciós tárgyalásra hívta a szociáldemokratákat, az SPD-t.

A szeptember 24-i óriási leégés óta folyamatosan az ellenzéki szerephez ragaszkodó SPD pedig már múlt pénteken jelezte, hogy mégis hajlandó lesz a politikai frigyre.

A hivatalos felkérésre persze azonnal válaszoltak is, de abból csak az derül ki, hogy kéretik magukat, magyarán alaposan meg fogják kérni a nagykoalíció árát Angela Merkeltől, miután a kancellár eredeti terve, a Jamaica-koalíció, az eddigi elhibázott migránspátyolgató politika miatt egy hónap agonizálás után látványosan bedőlt.

Az Orbánfóbiás Schulz megbukott, mégis külügyminiszter lesz?

Miután reménytelenné vált Angela Merkel helyzete, a választáson megbukott szociáldemokraták menthetik meg a kancellári posztját. Csütörtök estig még nyitott volt az elvi lehetősége annak, hogy a liberális szabaddemokratákat rávegyék a koalíciós tárgyalások folytatására, ám ekkor a pártelnök határozottan leszögezte, hogy végleg kiszálltak, a Zöldek miatt nem hajlandóak az úgynevezett Jamaica-koalícióra.

Martin Schulz, az SPD vezetője a párt elnökségének ülése után tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy minden lehetőség nyitva van még, és a megbeszélések nem feltétlenül vezetnek egy újabb CDU/CSU-SPD kormány megalakításához. Mint mondta, számos formája lehet az együttműködésnek, és ezek közül csak egy a közös kormányzás.

Az SPD nem zárja ki a nagykoalíció folytatását, de nem is kötelezi el magát mellette, mert az ország kormányzásában sokféle "modellt" el lehet képzelni - mondta Martin Schulz.

Kiemelte, hogy a szociáldemokraták megfontoltan kívánnak előrehaladni, minden lépés után értékelik a helyzetet. Így az elnökség pénteken megint ülésezik majd, hogy megvitassák az államfő és a pártelnökök csütörtöki találkozójának eredményeit. 

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45344/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,jamaika-koalíció,koalíciós tárgyalások,martin schulz,migránsok,nagykoalíció,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?