Kegyetlen kutyaszorítóba kerül Angela Merkel

Otto von Bismarck

Az Orbánfóbiás Martin Schulz vezetésével óriásit bukó szociáldemokraták a migránsok beözönlésének további támogatását is feltételként akarják szabni az újabb nagykoalíciós kormányhoz. Ezzel viszont Angela Merkel végképp kutyaszorítóba kerülhet, ugyanis a CDU bajor testvérpártja a CSU erről hallani sem akar.

Merkel kutyaszorítóban? A Jamaica-koalíció a liberálisok miatt, a nagykoalíció a CSU miatt nem jöhet létre?

Ráadásul a CDU és a CSU már megkötött megállapodásának része az eddigi migránspátyolgató politikától való radikális elfordulás, a családegyesítési jog további korlátozása és a befogadási maximum gyakorlati meghatározása.

A CSU ebből várhatóan nem fog engedni, sőt, akár ennél keményebb követelésekkel is előállhat. A párt ugyanis Bajorországban a szeptemberi választáson történelmi mélypontra süllyedt. A bajor választók azért büntették a CSU-t, mert a párt nem ált ki elég keményen a muzulmán bevándorlás ellen, nem kényszerítették rá Angela Merkelt a korlátlan beözönlés leállítására.

Merkel és Seehofer. Most még együtt...

Sokan azt is fölróják a CSU-nak, hogy bár Seehofer, a párt elnöke azt mondta, hogy nem indulnak együtt a parlamenti választáson a CDU-val, ha nem határoznak meg választási programban befogadási felső korlátot, ám végül engedtek Angela Merkelnek és mindez nem került bele a CDU-CSU programba. Sok korábbi CSU szavazó ezért a korlátlan muzulmán beözönlést határozottan elutasító AFD-re vagy a liberálisokra voksolt.

Az így elért rossz eredmény miatt meglehetősen inog Seehofer miniszterelnök-pártelnök széke, valószínűleg a decemberi pártkongresszuson legalább egyik tisztségétől meg kell válnia, de az is könnyen előfordulhat, hogy mindenhonnan távoznia kell.

Horst Seehofer. Nem volt elég kemény. Elsöpri a bajor népharag?

Ez esetben a CSU valószínűleg még keményebb feltételeket fog szabni Angela Merkel számára a kormányban való részvételhez. Annál is inkább, mert 2018-ban Bajorországban tartományi választás lesz, és a CSU nem akarja elveszíteni az abszolút többségét a bajor parlamentben.

Angela Merkel totális vereséget szenvedett menekültügyben

A kancellár számára kozmetikázták ugyan a CSU-val kötött megállapodást, hogy az kommunikálható legyen a nyilvánosság felé, de az egyezség totálisan ellentmond Angela Merkel eddigi, korlátlan befogadást hirdető politikájának. * Csak a 200 ezres felső határ kőbe vésése maradt el, de gyakorlatilag kimondták, hogy ennél több menekültet Németország csak humanitárius krízishelyzetben fogadhat be.

Ezzel viszont az SPD részvétele kerül végveszélybe, azaz a parlamenti többség szinte sehogyan sem lesz biztosítható Merkel számára.

Hónapokig elhúzódó koalciós tárgyalások

Így akár jövő húsvétig elhúzódhat a következő német kormány megalakítása - írta a Frankfurter Allegmeine Sonntagszeitung című német lap.

A lap szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban elvetették azt a gondolatot, hogy kisebbségi kormányt alakítsanak a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval és a Zöldekkel, és minden egyes ügyhöz megpróbáljanak többséget szervezni a szövetségi parlamentben. 

Angela Merkel kancellár megvitatta ezt a lehetőséget a Zöldek vezetőivel, és egyeztetett a liberális Szabad Demokrata Párttal is egy esetleges kisebbségi kormány külső támogatásáról, de végül a CDU-s tartományi miniszterelnökökkel abban állapodott meg, hogy inkább a 2013-ban kezdett nagykoalíció folytatására törekednek.

Kisebbségi kormányról csak abban az esetben lehet szó, ha az SPD teljesíthetetlen feltételekhez köti a közös kormányzás folytatását.

Martin Schulz a bukáshoz vezető politikát folytatná. Az SPD koalíciós feltétle lesz a migránspátyolgató politika folytatása?

Mindenesetre vezető szociáldemokrata politikusok már szombaton elkezdték a feltételek megfogalmazását, így például Ralf Stegner, a párt egyik alelnöke kijelentette, hogy az SPD semmiképpen nem fogadja el az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési jogának további korlátozását, és azt sem, hogy felső létszámhatárt vezessenek be a menedékkérők befogadásában.

Merkel koalíciós tárgyalásra hívta az SPD-t

Hétfőn délután jött el a pillanat, amikor Merkel hivatalosan is a kormányalakítás lehetőségének megvitatásáról szóló tárgyalásra hívta a Német Szociáldemokrata Pártot.

A párt elnökségi ülése után tartott berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a CDU és CSU  szövetsége hajlandó "komoly, elkötelezett és tisztességes" tárgyalást kezdeni a szociáldemokratákkal a 2013-ban kezdett kormányzás folytatásáról.

Ellenfelek voltak, szövetségesek lesznek? Merkel és Schulz inkább mégis összeállnak nagykoalícióba, annyira tartanak az előrehozott választástól?

Mint mondta, Németországnak stabil kormányra van szüksége. Az Európai Unió előtti kihívások megválaszolásához és a nagy nemzetközi válságok megoldásához is elengedhetetlen, hogy Németország megőrizze cselekvőképességét.

"Stabilitást kell teremtenünk, az emberek ezt várják tőlünk"

- mondta a kancellár. Hozzátette, hogy a CDU/CSU számára a tárgyalások alapja a pártszövetség közös választási programja. 

Vezető CDU-s politikusok hétfői nyilatkozatai alapján a pártban azzal számolnak, hogy januárban kezdődnek majd a hivatalos tárgyalások. 

Az újabb nagykoalícióhoz vezető folyamat első állomása csütörtökön lehet, amikor Frank-Walter Steinmeier államfő együttes megbeszélést tart a három párt elnökével. A második állomás az SPD december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusa lehet, amelyen a párt várhatóan döntést hoz a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárásáról szóló úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalások megkezdéséről.

Háttér:

A német szociáldemokraták az utóbbi 12 évből nyolcat a CDU/CSU kisebbik koalíciós partnereként töltött el. A közös kormányzás választói támogatottságuk csaknem folyamatos gyengülésével járt.

Míg 2005-ben a szövetségi parlamenti választáson még a szavaztok 34,2 százalékát gyűjtötték össze, az idén szeptemberben tartott Bundestag-választáson történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékos eredményt értek el, így az SPD-ben erős az ellenkezés a nagykoalíció folytatásával szemben.

A szeptemberi választás után el is határozták, hogy ellenzékben töltik el a következő négy évet, majd a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után végül jelezték, hogy mégis hajlandóak tárgyalni a CDU/CSU-val.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45287/pics/lead_800x600.jpg
afd,angela merkel,bajor tartományi választás,cdu,csu,die grüne - zöldek,fdp,horst seehofer,martin schulz,migránsok,muzulmán beözönlés,nagykoalíció,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?