Németország: az államfő ragaszkodik Merkelhez és a kormányalakításhoz

Otto von Bismarck

A szociáldemokrata államelnök mindenképpen el akarja kerülni az új választások kiírását, ezért mindenkivel egyeztet arról, hogy a koalíciós egyeztetések bukása ellenére, hogyan lehetne mégis kormányt alakítani. Ha mégsem lesz biztos parlamenti többség, akkor vélhetően csak jövő áprilisban lenne az előrehozott választás.

Az államfő és a kancellár

A szövetségi parlament, a Bundestag valamennyi pártját bevonja Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a kormányalakítási folyamat újraindítását célzó. 

Frank-Walter Steinmeier ezen a héten mindazon pártok vezetőivel tárgyal, amelyek a programjuk alapján képesek lehetnek a kormányzati együttműködésre. A megbeszélések célja a kormányalakítás valamennyi lehetőségének feltárása.

Az államfő tárgyal a Bundestag, valamint a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat és az alkotmánybíróság elnökével, és megbeszéléseket tervez alkotmányjogi szakértőkkel. A következő héten pedig találkozik a Bundestag valamennyi frakciójának vezetőivel, hogy teljes képet alkosson a politikai és parlamenti helyzetről.

Előzőleg az Alternatíva Németországnak, az AfD társ-frakcióvezetője, Alice Weidel nehezményezte, hogy az államfő kihagyja pártját a konzultációból. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ez az AfD "antidemokratikus kirekesztése".

Az AfD a szeptemberi Bundestag-választáson elért 12,6 százalékos eredménnyel a harmadik számú politikai erő, és az államfő nem teheti meg, hogy egyszerűen nem vesz tudomást róluk

- hangoztatta Alice Weidel. Hozzátette, hogy a választás óta létezik egy "polgári többség"  Németországban, amelyet a 32,9 százalékos eredménnyel rendelkező CDU/CSU és az AfD tesz ki.

A CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek koalíciós egyeztetése hétfőre virradóra kudarcba fulladt, mert az FDP kivonult a több mint egy hónapja folytatott tárgyalásokról. Ezután az AfD jelezte, hogy hajlandó támogatni a CDU/CSU-t, de csak akkor, ha Angela Merkel távozik.

Frank-Walter Steinmeier már hétfőn tárgyalt a kancellárral arról, hogy mi lehet a megoldás a Jamaica-koalíció gondolatának bukására. Kedden a Zöldek két társelnökével, Simone Peterrel és Cem Özdemirrel, és az FDP elnökével, Christian Lindnerrel tárgyalt. Szerdán Horst Seehofer bajor kormányfőt, a CSU elnökét fogadta, csütörtökön a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnökét, Martin Schulzot fogadja. A megbeszélések bizalmasak.

Németország második világháború utáni történetében először fordult elő, hogy egy Bundestag-választás után a koalíciókötésre készen álló pártoknak nem sikerült megállapodni a kormányalakításról. Így továbbra is hivatalban marad az ügyvezető kormány - a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója -, és kulcsszerepbe kerül az államfő, mert neki kell kancellárjelöltet javasolnia a Bundestagnak.

Jelöltje első próbálkozásra akkor kapja meg a tisztséget, ha a képviselők több mint fele támogatja. Ha nem kapja meg a többség támogatását, elkezdődik a második választási szakasz. A Bundestagnak két hete van, hogy abszolút többséggel megegyezzen a kancellár személyében. Ha két hét alatt nem sikerül abszolút többséggel kancellárt választani, elkezdődik a harmadik szakasz. Ekkor már elegendő a relatív többség, vagyis az lesz a kancellár, aki az összes jelölt közül a legtöbb szavazatot kapja.

Ezután ismét a szövetségi elnök kezében a döntés. Ha valakit csak relatív többséggel választanak meg, a szövetségi elnök kinevezheti egy kisebbségi kormány kancellárjává, de fel is oszlathatja a parlamentet. Ekkor 60 napon belül meg kell tartani az újabb Bundestag-választást.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45142/pics/lead_800x600.jpg
afd,angela merkel,előrehozott választások,koalíciós tárgyalások,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?