Blogolj!

Mi történik Németországban?! Mindenki nemet mondott...

Otto von Bismarck

Nem lesz koalíció, nem lesz új kormány. A liberálisok nem tárgyalnak tovább. Merkel nem mond le. A szocdemek nem hajlandóak a nagykoalícióra. Az államfő nem ír ki új választást. A migránspátyolgató média nem tanult és nem változott semmit. A német átlagpolgár meg nem érti, mi folyik Berlinben, nem érti, hova lett a stabilitás.

A tényleges koalíciós tárgyalásokat meg sem kezdték, már az előkészítés során összeomlott Merkel Jamaica-koalíciós terve és egyelőre teljes a bizonytalanság a jövőt illetően.

A kancellár ennek ellenére nem mond le

Angela Merkel német kancellár nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt. A CDU elnöke a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban elmondta: nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből:

Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat

Igyekezni fogok - válaszolta arra kérdésre, hogy egy év múlva is ő lesz-e még a kancellár. Hozzátette: készen áll arra, hogy továbbra is viselje a kormányzás felelősségét.

Angela Merkel nyilatkozott a másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek is, amelynek a távozás kérdéséről  azt mondta, a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Mindkét interjúban hangsúlyozta, hogy a célegyenesben fulladtak kudarcba az egyeztetések a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányáról. A Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte "lehetséges lett volna", a leginkább vitatott ügyekben, így a migráció kérdéseiben is sokat közeledtek az álláspontok.

A legnehezebb ügyeket szinte már megoldottuk, és most először tárgyaltunk egy bevándorlási törvényről 

A kudarc oka az, hogy az FDP kilátástalannak ítélte meg a megbeszélések folytatását. Ezt a helyzetértékelést nem osztom - fejtette ki Angela Merkel, megjegyezve, hogy már vasárnap reggel óta voltak arra utaló jelek, hogy a liberálisok ki akarnak szállni az egyeztetési folyamatból. Elmondta, hogy tiszteletben tartja a párt döntését, bár úgy látja, az FDP ezzel azt üzeni választóinak, hogy nem érvényes mindaz, amit korábban ígértek.

A másik partnerről, a Zöldekről viszont elismerően nyilatkozott. Kiemelte, hogy az október 18-án kezdett tárgyalássorozat révén bizalmon alapuló, jó viszonyt alakítottak ki az ökopárttal. Arra a kérdésre, hogy lát-e még lehetőséget a megbeszélések felújítására, elmondta, hogy az FDP nagyon alaposan megfontolta a döntést, ezért ez kérdés fel sem merül.

A lehetséges további fejleményekről szólva kiemelte, hogy nagyon szkeptikusan viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani, de a következő lépésekről nem neki, hanem Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie.

Leszögezte, hogy Németország az egyeztetések kudarcának ellenére továbbra is stabil ország.

Az eddigi koalíciós partnerrel, a szociáldemokrata párttal 2013-ban kezdett kormányzás folytatásának lehetőségéről megjegyezte: nem lenne jó kezdet egy újabb koalícióhoz, ha bárki is a távozásához kötné az együttműködést a CDU/CSU-val.

A szocdemek viszont továbbra is nemet mondanak a nagykoalícióra

A német szociáldemokrata párt, az SPD az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések kudarca után sem hajlandó folytatni a kormányzati együttműködést a CDU/CSU pártszövetséggel, és ragaszkodik ahhoz az elhatározásához, hogy ellenzékben tölti a szeptemberi szövetségi parlamenti választás után kezdődött törvényhozási ciklust - jelezte a párt több vezetője hétfőn.

Az egyeztetésének sikertelensége nem változtatja meg a Bundestag-választás eredményét, amely az SPD számára azt jelenti, hogy ellenzékbe kell vonulnia - szögezte le Ralf Stegner, a szociáldemokraták egyik alelnöke.

Az SPD a súlyos választási vereség után sem taktikázott, és most sem teszi ezt, hanem ragaszkodik döntéséhez

- tette hozzá Twitter-bejegyzésében.

Az SPD egy másik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel pedig azt mondta, hogy  az SPD nem pótkerék egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.

Schulz előrehozott választást akar

Az SPD nem tart az előrehozott választásoktól - jelentette ki Martin Schulz.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a választók újraértékelhessék a helyzetet a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után.

Martin Schulz kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy támogatnának-e egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt, mint mondta, az alkotmány szabályai szerint Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöknek kell döntenie a következő lépésről. 

Megjegyezte:

a szociáldemokraták szerint az előrehozott választás lenne a legjobb megoldás.

Arra sem adott egyértelmű választ, hogy vállalná-e a ismét kancellárjelölti tisztséget, ha valóban újabb szövetségi parlamenti választást tartanának. Azt mondta, hogy pártelnökként neki kell javasolnia kancellárjelöltet. Hozzátette, az SPD decemberi kongresszusán újra elindul a pártelnöki tisztségért.

Az államfő nem akar új választást kiírni

A koalíciós egyeztetések kudarca ellenére tovább kell törekedni kell arra, hogy megalakuljon Németország következő kormánya - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier.

A szövetségi elnök a sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések sikertelensége révén példátlan helyzet állt elő. 

Közvetve elutasította az új választások kiírását, mint mondta:

a választóktól  kapott mandátumot nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni. Aki felhatalmazást kér a választóktól és meg is kapja, az nem térhet ki a felelősségvállalás elől, és nemcsak saját választóinak tartozik felelősséggel, hanem a közjót kell szolgálnia.

Bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd a szövetségi parlament azon pártjainak vezetőivel, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést. Szavai alapján valószínűleg a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek mellett a szociáldemokrata párt vezetőivel fog leülni.

A média nekiesett a liberálisoknak

A német médiában továbbra is a migránspátyolgató, befogadáspárti hangadók a véleményvezérek. Ennek megfelelően ütik a liberálisokat, mert azok a migrációs politika miatt álltak föl a koalíciós tárgyalásokról.

A legnagyobb példányszámú napilap, a Bild kommentárja szerint a koalíciós egyeztetéseinek sikertelensége azt jelenti, hogy mindenki vesztes:

A választó kormányt akart. Nem kapott semmit. Jogos haragja bárkit eltalálhat

A Zöldeknek nem volt elég erejük ahhoz, hogy még inkább meghaladják saját határaikat, és láthatóan az FDP-nek sem. Az egyeztetési folyamatot megszakító "liberálisok kockázatos játékot játszanak" - írta a Bild. A "nagy CDU a pánikoló, kis CSU túsza lett", és Angela Merkelnek nem volt elég ereje ahhoz, hogy kiszabaduljon ebből a helyzetből - emelték ki. 

Az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési joga körüli vitákra utalva hozzátették: a CDU/CSU pártszövetség "nagy, keresztény szíve, főleg a CSU-é, kicsi és kemény lett", mert csaknem egymillió menekült egyszerre, mint 2015-ben, valóban sok volt, de az az 50-60 ezer ember, többnyire nő és gyermek, akikről a vita szólt, túl kevés ahhoz, hogy kormány nélkül hagyják Európa legfontosabb országát.

Azonban a Jamaica-koalíció kudarca nem Németország hanyatlása, hanem egy próbatétel a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, az SPD számára, amelynek most tárgyalnia kell a kormányzás folytatásáról - írta a Bild.

A konzervatív Die Welt kiemelte: a második világháború óta először fordult elő, hogy nem tudott megállapodni a közös kormányzásról az a koalíció, amelynek egyedüliként lenne a parlamenti többsége és szándéka az együttműködéshez.

Az egyeztetések sorsa már 2015. szeptember 5-én megpecsételődött,  amikor Angela Merkel eldöntötte, hogy a határokat nyitva hagyják a menekültek előtt.

Ugyanis a kudarc döntő oka éppen az volt, hogy túlságosan nagyok voltak a különbségek a Zöldek, az FDP és a CSU között a bevándorlás, és konkrétan a csalásegyesítési jog kérdésében.

A liberális Süddeutsche Zeitung az egyeztetések több mint egy hónapja, október 18-án kezdett folyamatát értékelve aláhúzta: ennyire intenzíven és hosszan nemigen egyeztettek még koalícióról, ez az előzetes egyeztetés intenzívebb volt, mint sok hivatalos koalíciós tárgyalás. Az pedig, hogy nem sikerült semmi okosat, közöset, jövőbemutatót létrehozni, veszélyes módon igazolja a jobboldali populistákat, akik állandóan azt hajtogatják, hogy a hagyományos pártok nem tudják megoldani a problémákat.

A baloldali Berliner Zeitung az FDP-t hibáztatva azt írta, hogy négy héten át folytatott tárgyalás után a négy lehetséges partner egyike hidegvérrel behúzza a vészféket, amire nyilvánvalóan napok, ha nem hetek óta készült.  Ez hatalmas kárt okoz a demokráciának. Az egyeztetések kudarcának oka a felelőtlenség - tették hozzá.

Az FDP elnöke, Christian Lindner nyilvánvalóan előrehozott választásokra spekulál, és arra, hogy újabb szavazatokat szerez a populista szegmensből. Azonban amit a liberálisok megszereznek a jobboldalon, azt elveszíthetik középen, és egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb választás után lesz más lehetséges koalíciós forma, mint a Jamaica vagy a nagykoalíció - írta a Berliner Zeitung.

A felmérések szerint szinte semmi sem változott

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek 53 százaléka helytelennek tartja az FDP döntését, míg 43 százalék szerint érthető, hogy a liberálisok felálltak a tárgyalóasztaltól, zátonyra futtatva a Jamaica-koalíció tervét.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 45 százaléka az előrehozott választásokban látja a Jamaica-koalíció elképzelésének bukásával kialakult helyzet megoldását, míg 27 százalék a nagykoalíció - a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának - folytatását pártolná, és 24 százalék szerint a CDU/CSU-nak kisebbségben kellene kormányoznia.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján az előrehozott választás nem eredményezne nagy változást; amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás, az eredmény nagyjából megegyezne a szeptemberi Bundestag-választás eredményével. 

A CDU/CSU a szavazatok 31 százalékát gyűjtené össze, míg szeptemberben 32,9 százalékot szerzett, az SPD pedig a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 12 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékot szerezne - mutatta ki a felmérés.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/45056/pics/lead_800x600.jpg
afd,angela merkel,cdu,csu,die grüne - zöldek,előrehozott választások,fdp,jamaika-koalíció,koalíciós tárgyalások,közvéleménykutatás,martin schulz,német választás,németország,spd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?