Merkel a bukás szélén – összeomlott a koalíciós egyeztetés

Otto von Bismarck

A migránspátyolgató politika visszaütött! Sokszor jósolták már Merkel bukását, ám minden válságot túlélt kancellárként. Eddig. Vasárnap éjjel azonban minden korábbinál közelebb került a bukáshoz.

Összeomlott ugyanis a koalíciós tárgyalásokat előkészítő egyeztetés, azaz, egyelőre meg sem kezdik a koalíciós tárgyalásokat. A jobboldali liberális FDP megunta a vég nélküli egyeztetést és a hírek szerint nem hajlandó további engedményeket tenni a migránspátyolgató Zöldeknek.

„Jobb inkább nem kormányozni, mint rosszul kormányozni!"

- szögezte le a liberális párt elnöke, miután fölálltak a tárgyalóasztaltól. Christian Lindner súlyos szavakkal ecsetelte a helyzetet: az elmúlt egy hónapban, amikor még csak a koalíciós tárgyalásokat előkészítő egyeztetések zajlottak, nem sikerült megteremteni azt a közös alapot, amire a kormányzást lehet építeni és nem sikerült megteremteni a bizalom légkörét.

Christian Lindner, az FDP elnöke bejelenti, hogy kivonultak a tárgyalásról

Mindez pedig nem ad túl sok reményt a folytatásra, a Jamaika-koalíció jelen állás szerint nem fog megszületni.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy melyek azok az ügyek, amelyben az FDP számára áthidalhatatlanok az ellentétek, de szakértők a migrációs politikát és a szénerőművek gyorsított bezárását tartják a legélesebb vitapontoknak.

A migrációs politikát illetően ugyanis a CDU-CSU valamint az FDP ragaszkodott ahhoz, hogy az úgynevezett oltalom alatt állókat továbbra se illesse meg a családegyesítési jog. Ez ugyanis többszázezernyi, vagy akár milliós nagyságrendű újabb beözönlést eredményezhetne, amely ráadásul később gyakorlatilag lehetetlenné tenné az oltalom alatt állók visszaköltöztetését a hazájukba. A Zöldek viszont körömszakadtukig ragaszkodnak az oltalom alatt álló migránsok családegyesítéséhez.

A Zöldek ugyancsak csökönyösen ragaszkodnak a szénalapú energiatermelés gyorsított csökkentéséhez is, amely viszont sok tízezer munkahelyet veszélyeztet, ráadásul jelentős energiaáremelést eredményezne. Ezt a piacpárti FDP természetesen nem hajlandó elfogadni.

Mivel az FDP nem érezte, hogy a Zöldek tiszta lapokkal játszanának és hajlandóak lennének ésszerű kompromisszumra, ezért inkább kivonultak a tárgyalásokról. Az FDP, tanulva a 2009-2013 közötti ciklus történéseiből, inkább nem vesz részt a koalícióban, mintsem hogy megint a saját programjukat föladva kelljen asszisztálniuk a kormányban.

Merkel már be is jelentette, hogy hétfőn tájékoztatja az államfőt a tárgyalások kudarcáról.

Németország teljes bizonytalanságra ébredt hétfő reggel. Arról, hogy mi várható itt olvashatja az elemzésünket: A migránsok okozzák Merkel vesztét?

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/44993/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,cdu,csu,die grüne - zöldek,előrehozott választások,fdp,jamaika-koalíció,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?