A migránsok okozzák Merkel vesztét? - Németország totális bizonytalanságban!


A jelek szerint Angela Merkel, bár pártjával megnyerte a választást, mégis bukásra áll. A Jamaika-koalíció terve dugába dőlt, és egyik jövőkép sem túl biztató a kancellár számára. Ha bukik, annak legfőbb oka az elhibázott migrációs politikája lesz, amellyel milliós nagyságrendű muzulmán hordát szabadított rá Németországra.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap este összeomlott a koalíciós tárgyalásokat előkészítő egyeztetés, mert a jobboldali, piacpárti liberális párt, az FDP fölállt a tárgyalóasztaltól.

Abban minden szakértő és média egyetért, hogy ez Angela Merkel kormányzásának legsúlyosabb politikai válsága. A kivezető út mindegyike könnyen elvezethet Merkel bukásához. Persze ez nem szükségszerűen fog megtörténni, de minden eddiginél nagyobb az esélye a kancellár távozásának.

Mi történhet ezután?

* Az államfő és Angela Merkel ráveszik az FDP-t a tárgyalások folytatására.

* Angela Merkel vagy a Zöldekkel vagy az FDP-vel kisebbségi kormányt próbál összehozni.

* A Jamaika koalíció helyett megpróbálnak ismét egy CDU/CSU-SPD nagykoalíciót létrehozni

* A Bundestagot föloszlatják és a lehető leghamarabb új választást tartanak.

Nézzük meg részletesen, hogy mit is jelentenek ezek a lehetőségek és mennyi ezeknek a valószínűsége:

Mégis folytatják…

Erre kevés az esély, hiszen Christian Lindner, az FDP elnöke nagyon keményen fogalmazott, amikor fölálltak a tárgyalóasztaltól: nincs meg a szükséges bizalom. Anélkül pedig nem fog menni.

Christian Lindner, az FDP elnöke

Ráadásul csekély az esély arra is, hogy a Zöldek hajlandóak lennének föladni a migránspátyolgató politikájukat, amely viszont teljeséggel elfogadhatatlan a liberálisoknak, hiszen maga Lindner határozottan kijelentette a kampányban:

„A nyitott határok elve és a szabályokról való lemondás nem liberális felfogás, hanem annak pont az ellenkezője, a szabadságnak jogállamiságra van szüksége”

Többi között itt üt vissza Merkel migrációs tévútja. Merkel ugyanis azért kényszerülne bevenni a baloldali migránspátyolgató zöldeket is a koalícióba, mert pártszövetsége, a CDU/CSU ugyan nyert, de 8 százalékot zuhant az előző választáshoz képest. Ezzel szemben megerősödött és szavazók millióit szívta el Merkeléktől a bevándorlásellenes AFD. Ezek a szavazók hiányoznak most Merkelnek ahhoz, hogy a Zöldek nélkül, az FDP-vel tudjon kormányt alakítani. Ha pedig most engednének a Zöldeknek, és családegyesítés címén újabb százezreket engednének be Németországba, az az AFD további erősödéséhez vezetne, ráadásul a költségvetést is borítaná.

Mindezek okán kicsi az esély arra, hogy folytatják a Jamaika koalíciót előkészítő tárgyalásokat. Erre utal az is, hogy a Zöldek ismert személyisége, Jürgen Trittin már az SPD-t kapacitálta a nagykoalíció folytatására, kijelentve, hogy másként többségikormány lehetőségét nem nagyon látja... A Zöldek társelnöke Cem Özdemir pedig kompromisszumképtelenséggel, egy másik zöld politikus pedig egyenesen populizmussal vádolta a liberálisokat.

Ezzel szemben az áll, hogy az előrehozott választásokat mindenki igyekszik elkerülni. Ezért mind az államfő, mind pedig Merkel megpróbálja a következő napokban rávenni az FDP-t a tárgyalások folytatására.

Cem Özdemir, a Die Grüne, azaz a Zöldek társelnöke

Ebben az esetben a Zöldeknek engedniük kell, mert különben könnyen ők lehetnének a bűnbakok az előrehozott választásokért. Viszont a Zöldek tárgyalódelegációjának helyzetét nehezíti, hogy az esetleges engedményeiket el kell fogadtatniuk a baloldali, sokszor szélsőségesen anarchista párttagsággal…

Magyarán, ha mégis újrakezdenék a tárgyalásokat a Jamaika koalícióról, közel sem biztos, hogy végül sikerrel járnak.

Kisebbségi kormány

Ha valami árt Németországnak és Európának az a német kisebbségi kormány. Elviekben persze lehetséges, hogy Merkel vagy az FDP-vel vagy a Zöldekkel kisebbségi kormányt alakít, ám a folyamatos külső kompromisszum keresés minden bizonnyal egy gyönge, erőtlen, határozott irány nélküli, bukásra ítélt kormányzást hozna.

Ráadásul a legtöbb párt már jelezte, hogy nem tartja járható útnak a kisebbségi kormányt, mert Németországnak stabilitásra, erős kormányra van szüksége.

Valójában ennek a jövőképnek a realitása a legkisebb a négy közül.

Visszatér a bukott nagykoalíció?

Szeptember 24-én,alig fél órával az urnazárás után, már az exit pollok alapján, az SPD bejelentette, hogy ők mindenképpen ellenzékbe vonulnak. A baloldali szociáldemokrata párt történelmi bukása után ez nem volt meglepő döntés. Ők azóta is ehhez tartják magukat, a párt több vezetője rögvest vasárnap este, a koalíciós tárgyalások összeomlása után ismét határozottan kijelentette, hogy álláspontjuk nem változott, ellenzékben akarnak maradni.

Martin Schulz, az SPD elnöke

Korábban azonban voltak kétértelmű mondatai Schulznak. Például, hogy az SPD nem vállal szerepet egy Angela Merkel vezette kormányban. Szakértők szerint ezzel nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy az SPD mégis belemenne a nagykoalícióba, ha nem Merkel maradna a kancellár… Kérdés, hogy ha a napokban ez a megoldás fölvetődik, hogyan reagál rá az SPD és a CDU/CSU.

Ha ez a lehetőség komolyan szóba kerül, akkor Merkelen egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy az ország stabilitása érdekében adja át a helyét Schäublénak, aki eddig a legfőbb bizalmasa és pénzügyminisztere volt, de az SPD-nek mégis sokkal elfogadhatóbb, mint maga Merkel.

Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke és Angela Merkel, a CDU elnöke

Egyelőre nem tudni, hogy egyáltalán szóba kerül-e ez a megoldás, és ha igen, akkor a pártja föláldozza-e Merkelt, vagy inkább vállalja az előrehozott választást.

Újraosztják a lapokat?

A negyedik lehetséges megoldás, amiről egyre többen beszélnek, az előrehozott választás kiírása. Bár egyelőre mind az államfő, mind Merkel igyekszik ezt elkerülni, lehet, hogy mégsem lesz más megoldás.

Ami a legfontosabb, hogy az előrehozott választás ellen szól az, hogy a közvéleménykutatási adatok szerint szinte ugyanaz az eredmény születne most is. Ezen persze a kampány változtathat, illetve az is, hogy a választók kit tartanának felelősnek a koalíciós tárgyalások bukásáért. Ezzel együtt sem várható azonban akkora elmozdulás, amely más koalíció létrehozását lehetővé tenné. Az államfő és a pártok ráadásul attól is tartanak, hogy a kudarc miatt tovább erősödhetne az előrehozott választáson a bevándorlásellenes AFD. Mi több erre utaló közvéleménykutatás is napvilágot látott már, mely szerint a CDU/CSU 3 százalékot vesztett, míg az AFD ugyanennyit nyert. Köszönhetően például az AFD elleni övön aluli ütéseknek.

Az AFD parlamenti vezérkara, középen Alexander Gauland és Alice Weidel

Ez viszont még inkább megnehezítené egy újválasztások utáni újabb koalíciós tárgyalás helyzetét.

A legfrissebb felmérések szerint ugyanakkor a német választóknak fogytán a türelme, egyre kevesebben támogatják a Jamaika koalíciót és egyre többen gondolják úgy, hogy ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások, akkor előrehozott választásokat kell tartani.

Frank-Walter Steinmeier, német államfő

Az előbbi lehetőségeket nézve ma az előrehozott választásnak van a legnagyobb esélye, de az is biztos, hogy az államfő és Merkel mindent meg fognak tenni ennek elkerülése érdekében.

1
https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/44995/pics/lead_800x600.jpg
afd,angela merkel,cdu,die grüne - zöldek,elemzés,előrehozott választások,fdp,jamaika-koalíció,koalíciós tárgyalások,közvéleménykutatás,migránsok,nagykoalíció,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
zoltán 2017-11-20 13:54:46
A Deutsche Reicht létező, az USA különbékével létrehozott szervezet, mely miatt népszavazás várható! Kellene lennie... Amennyiben a BRD vel szemben a REICHT BÜRGERek nyernek, úgy az EUnak vége!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?