Blogolj!

Politikai bomba robban Németországban? Előrehozott választásokról beszélnek egyre többen

Otto von Bismarck

Még azt sem döntötték el, hogy lesznek-e egyáltalán koalíciós tárgyalások. Kínosan lassú, nehézkes és eredménytelen a koalíciós tárgyalásokat előkészítő tárgyalás. Zuhan a Jamaika koalícióban bízó németek aránya.

Egyelőre nem látszik, hogy hogyan lesz ebből koalíciós kormány....

Jelentősen visszaesett Németországban az úgynevezett Jamaica-koalíció létrejöttében bizakodók aránya, de így is a németek csaknem kétharmada számít arra, hogy sikerül megalakítani a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberálisok (FDP) és a Zöldek első közös kormányát. Ez mutatta ki egy, a héten ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német választók 64 százaléka bízik abban, hogy létrejön a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány. Ez 8 százalékpontos csökkenés a két héttel korábban mért 72 százalékhoz képest. 

A visszaesés annak tulajdonítható, hogy a négy párt együttműködéséről kezdett egyeztetések első két hete kevés eredményt hozott. A leginkább a bajor CSU választói kételkednek a sikerben, de a csökkenés ellenére a nagy többség továbbra is a Jamaica-koalíciót támogatja, mert egyedül ez felel meg a választók akaratának, miután a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.

Angela Merkel szerint helytelen az előrehozott választás lehetőségét lebegtetni - jelentette a Spiegel Online hírportál, amely szerint a politikus pártja hétfői elnökségi ülésén hangsúlyozta: a CDU-nak sem kell mindenáron a Jamaica-koalíció, de nem okos dolog állandóan az előrehozott választásról beszélni a nyilvánosságban. Hozzátette: mind a négy párt felelős azért, hogy stabil kormány alakuljon Németországban.

Az egyeztetések második, befejező szakasza hétfő este kezdődött az öt pártelnök részvételével. A tervek szerint a következő napokban a tárgyalódelegációk mind a 12 kijelölt témát ismét átveszik szakértők bevonásával. Az egyeztetéseket várhatóan november közepéig folytatják, majd a pártok külön-külön határoznak arról, hogy érdemes-e elkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

Eddig főleg csekély tartalommal rendelkező általánosságokat rögzítettek az egyeztetéseken, például megállapították, hogy küzdeni kell a lakásínség enyhítéséért és a gazdasági fellendülés folytatódásért. Számos ügyben még csak azt sikerült rögzíteni, hogy nem értenek egyet, eltérnek az elképzelések például a migráció és a menekültek ügyében, a klímavédelem, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben.    

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/44558/pics/lead_800x600.jpg
előrehozott választások,jamaika-koalíció,koalíciós tárgyalások,német választás,németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?