Messze még az új Merkel kormány! Sőt, egyelőre szinte kilátástalan a helyzet

Otto von Bismarck

Ahogy korábban írtuk, ez nagyon nehéz szülés lesz Angela Merkel számára. Nos, lehet olyannyira, hogy tán nem is sikerül. Mármint összetákolnia maga alá a sohasemvolt koalíciót.

A szeptember 24-i német választásokon kiderült, hogy a CDU-CSU-SPD nagykoalíció totális csőd, ezért megbukott. A kisebbik vesztes, a CDU-CSU azonban kormányozni akar, ám ehhez egy eddig soha nem látott koalíciót kellene létrehozni.

A baloldali liberális zöldektől, a piacpárti jobboldali liberálisokon át a kemény jobbos CSU-ig terjedő politikai társaságot kell egybeterelni a CDU-nak, illetve személyesen Angela Merkelnek. Jelenleg ott tartanak a koalíciós tárgyalásokat előkészítő tárgyalások, hogy abban sem értenek egyet a pártok, hogy miben nem értenek egyet. Na innen szép nyerni, kedves Angela!

Merkel, a szokásos módján „semmitmondott” a tárgyalások állásáról:

„továbbra is nehezek lesznek a CDU/CSU pártszövetség, a liberálisok és a Zöldek tárgyalásai a kormányzati együttműködésről, de van esély a sikerre”

A koalíciós egyeztetések első szakaszának lezárása után azt is hangsúlyozta, hogy ha valamennyien "iparkodnak és megfeszített erővel dolgoznak", akkor sikerül összerendezni a négy párt elképzeléseit olyan formában, hogy mindegyik érvényre juttathatja az identitását és közösen az ország javát szolgálják.

Mint mondta, a tárgyalások vezérfonala számára az, hogy most kell megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a németek tíz év múlva is jól éljenek. Gondoskodni kell a munkahelyek biztonságáról, a szociális biztonságról, a közbiztonság megerősítéséről, a társadalmi integrációról, és Németország nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséről is, a többi között a menekülést kiváltó okok felszámolásáért folytatott küzdelemben.

Ez mind nagyon szép, de mint kiderült az eddigi egyeztetéseken nem csak az derült ki, hogy sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak, hanem az is, hogy sok témában viszont nagyon eltérően.

A Jamaica-koalíciónak nevezett együttműködésről folytatott tárgyalásokon először azt igyekeznek megállapítani, hogy van-e elég közös pont a pártok elképzelései között a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdéséhez. Ezek alapján a tervek szerint november közepe felé eldöntik, hogy érdemes-e elkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

Számos ügyben még csak azt sikerült megállapítani, hogy nem értenek egyet, eltérnek az elképzelések például a migráció és a menekültek ügyében, a klímavédelem, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben. A legnagyobb viták a Zöldek és a CDU bajor testvérpártja, a Horst Seehofer vezette CSU között voltak.

A Zöldek tárgyalódelegációjának egyik tagja, Jürgen Trittin pénteken az ARD országos köztelevíziónak az egyeztetések mérlegéről azt mondta:

"tíz napon keresztül tárgyaltunk tizenkét témáról, az eredmény nyolc feljegyzés, amelyek hosszú listákat tartalmaznak a vitatott kérdésekről, négy témában pedig nem készült feljegyzés, mert abban sem tudtunk egyetérteni, hogy miben nem értünk egyet".

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/44373/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,koalíciós tárgyalások,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?