Merkel jobbkeze és legfontosabb támasza távozott a kormányból

Otto von Bismarck

A kancellár korábbi kormányainak pénzügyminisztere vélhetően nem fér bele az új koalíciós elképzelésekbe, hiszen a szabaddemokraták alapfeltétele a pénzügyminiszteri tárca átvétele. Schäuble egyébként fölfelé bukott.

Megválasztotta elnökének Wolfgang Schäuble eddigi pénzügyminisztert keddi alakuló ülésén a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió képviselőjét 71 százalékos többséggel választották meg a második világháború utáni 19. Bundestag elnökének. A legtekintélyesebb német politikusok között számon tartott volt minisztert egyedül bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) frakciója utasította el egyhangúlag.

A 75 éves politikusnak van a legtöbb képviselői tapasztalata, 45 éve tagja a Bundestagnak. Első elnöki beszédében kiemelte, hogy mindig is voltak nagyon éles viták és válsághelyzetek a Bundestagban, és voltak olyan időszakok, amikor az egész társadalmat a mély megosztottság jellemezte, de mindez nem ártott meg Németországnak, ezért nem aggódik amiatt, hogy a 19. törvényhozási ciklusban is sok heves vitát folytatnak majd a szövetségi parlament képviselői.

Azonban mindig ügyelni kell a viták megfelelő hangnemére, a kölcsönös tisztelet és a méltányosság elvének betartására. Az utóbbi hónapokban megjelent a gyűlölködés, egymás megvetése, aminek nincs helye a Bundestagban, "a demokrácia szívében" - mondta Wolfgang Schäuble.

Hozzátette, hogy a többség döntéseit el kell fogadni, egyetlen képviselő vagy frakció sem bélyegezheti jogtalanságnak vagy hazaárulásnak az akaratával ellentétes határozatokat.

Az alakuló ülés végén alelnököket választottak. A szabályok szerint valamennyi frakció állíthat alelnököt, megválasztásukhoz a Bundestag többségének szavazata szükséges, egy jelölttel három választási fordulót lehet tartani. Az AfD jelöltje, Albrecht Glaser kivételével valamennyi alelnökjelöltet megválasztották. Albrecht Glaser a harmadik fordulóban sem szerezte meg a képviselők többségének támogatását, így az AfD-s alelnöki pozíció egyelőre betöltetlen marad. 

Az első szavazásokon rendre azonosan voksoltak a kormányzati együttműködésre készülő pártok frakciói, a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek képviselőcsoportja.

Háttér:

Az új Bundestagban hét párt rendelkezik képviselettel és hat frakció működik. Minden korábbinál több, 709 tagja van, így a világ második legnagyobb törvényhozó testülete a kínai Országos Népi Gyűlés után. 

A legnagyobb képviselőcsoport a CDU és a CSU frakciószövetsége 246 fővel, a második a szociáldemokrata párt (SPD) frakciója 153 fővel, utánuk az AfD következik 92 képviselővel, majd a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 80 fővel, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 69 fővel, végül a Zöldek 67 fővel. A testületnek 2 független tagja is van, mindketten az AfD jelöltjeként jutottak be, és a szeptember 24-i Bundestag-választás óta kiléptek a pártból.

Az átlagéletkor 49 év 4 hónap, míg a német lakosság átlagéletkora 44 év 3 hónap. A nők aránya csupán 30,7 százalék, messze elmarad 50 százalék feletti országos arányuktól.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/44001/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,koalíciós tárgyalások,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?