Ez nehéz szülés lesz Angela Merkel számára

Otto von Bismarck

Most még mindenki igyekszik bizakodóan nyilatkozni, de a Muttinak olyan teremtényt kellene világra hoznia, amit eddig még senki sem próbált.

Megkezdődtek szerdán a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség és a szabaddemokraták, az FDP között Berlinben. A pártok főtitkárai szerint konstruktív szellemben folytak az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló első egyeztetések.

Peter Tauber, a Kereszténydemokrata Unió főtitkára "építő jellegű, jó előzetes eszmecseréről" beszélt. Nicola Beer, FDP-főtitkár a "tárgyilagos, megoldásokra összpontosító légkört" emelte ki a megbeszéléssekkel összefüggésben. A Keresztényszociális Unió főtitkára, Andreas Scheuer úgy fogalmazott, "a rajt megfelelő volt", a tárgyalások pedig kölcsönös tiszteletben és örömtelien teltek.

Értesülések szerint úgy tudni, hogy az egyeztetéseken a pártok nem csak szervezési kérdésekkel foglalkoztak, hanem különböző gyakorlati kérdéseket is megvitattak.

A CDU/CSU pártszövetség küldöttsége hamarosan a Zöldekkel tárgyal a pártok -  illetve a jamaicai zászló -  színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció felállításáról.

Taubner elmondta: örül a párbeszédnek. Scheuer viszont úgy vélekedett, hogy "kemény diónak" bizonyul majd a párbeszéd a Zöldekkel.

Az FDP képviselői csütörtökön ülnek össze egyeztetni a Zöldekkel, pénteken pedig a négy párt kerekasztal-tárgyalása várható.

Németországban eddig még sohasem volt arra példa, hogy négy párt lépjen koalícióra. A CDU és a CSU eddig vagy az FDP-vel vagy az SPD-vel közösen kormányzott. Ráadásul szövetségi szinten a CDU és a CSU még sohasem kormányzott együtt a zöldekkel. Most tehát nem csak az FDP-vel, hanem - a szabaddemokratákkal sok tekintetben szemben álló - zöldekkel is meg kell egyeznie Merkeléknek. Majd a két kisebb párnak is meg kell egyeznie egymással. Nem lesz egyszerű és rövid menet, az biztos. 

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/43813/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,csu,die grüne - zöldek,fdp,koalíciós tárgyalások,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?