A bukott Schulz és a bukott pártja Merkel fejét követelik

Otto von Bismarck

A bukott Schulz kipöckölné a győzte Merkelt a kancellári székből

Hajlandóak lennének a német szociáldemokraták a kormányzás folytatására a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, ha Angela Merkel távozik a kancellári tisztségből - jelezte a párt egyik vezetője.

Thomas Oppermann egy országos tévéműsorban hangsúlyozta, hogy a választók "brutálisan megbüntették" a szociáldemokratákat a szövetségi parlamenti választáson, ezért ellenzékbe kell vonulniuk.

Azonban arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e folytatni a kormányzást a CDU/CSU-val, ha Angela Merkel visszavonulna, azt mondta: "ez valóban új szituáció lenne".

Thomas Oppermann - aki az előző ciklusban az SPD frakcióvezetője volt, az új ciklusban pedig várhatóan parlamenti alelnökként folytatja pályafutását - hozzátette: az állam stabilitását fenyegető válság esetén pártja átgondolná a kormányzati felelősség vállalásának kérdését.

Thomas Opperman előtt Martin Schulz is tett hasonló utalást. A pártelnök a vasárnapi Bundestag-választás utáni első nemzetközi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy vállalna-e tisztséget egy CDU/CSU-s vezetésű kormányban, azt mondta, hogy soha nem lépne be egy Angela Merkel vezette kormányba. A szociáldemokraták vezetője ezzel nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy Merkel nélkül viszont pártja folytathatja a nagykoalíciót.

Hasonló mérlegelésről írt a Handelsblatt című üzleti lap, amely szerint a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azért is vállalhatta a jelölést a Bundestag elnöki tisztségére, hogy a kormányból a parlamentbe vonulva készenlétbe helyezze magát "tartalék kancellárként".

A lap szerint a Bundestagban vannak, akik azzal számolnak, hogy ha kudarcba fulladnak a tárgyalások a Jamaica-koalícióról - a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek együttműködéséről -, az SPD vállalhatja a nagykoalíció folytatását, de csak Angela Merkel távozása árán, és a jelenlegi kancellár helyére a szociáldemokraták körében is tisztelt Wolfgang Schäuble léphet.

Az SPD a szavazatok 20,5 százalékát gyűjtötte össze a szeptember 24-i választáson, ez a 154 éve működő párt második világháború utáni történetének legrosszabb eredménye. Az eddigi mélypont a 2009-es 23 százalék volt. Négy éve 25,7 százalékot szereztek.

Ezzel kapcsolatban Thomas Oppermannn a ZDF-nek elmondta: a választás előtt az SPD vezetésében folytatott megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy 23 százalék alatti eredmény esetén nem szabad újabb nagykoalíciót vállalni. Viszont ha sikerült volna legalább megközelíteni a 2013-as szintet, természetesen folytatták volna a kormányzást a CDU/CSU-val.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/43246/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,kancellár,kancellárjelölt,martin schulz,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?