Merkel szerint Európa házifeladata a menekültek fair elosztása

Otto von Bismarck

Az Európai Unió még nem végezte el "házi feladatait" a menekültügyben, mert nem működőképes a dublini rendszer, és nem minden tagállam hajlandó részt venni a menekültek méltányos, tisztességes elosztásában - mondta Angela Merkel.

A német kancellár hagyományos nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a dublini uniós menekültügyi rendszer reformja és a menekültek tagállamok közötti elosztása ügyében is "intenzíven tovább kell dolgozni", mert elfogadhatatlan, hogy a tagállamok csak akkor gyakorolják a szolidaritást, ha érdekük fűződik hozzá:

"Vagy szolidárisak vagyunk egymással, az olyan tagállamokkal, mint Olaszország és Görögország, vagy nem, aminek azonban súlyos következményei lennének.” 

A 2015 szeptember elején Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult emberek ügyére utalva kiemelte: "fontos és helyes" döntés volt befogadni őket, mert meg kellett oldani egy "humanitárius szükséghelyzetet".

Azonban a migrációs válság legyőzéséhez hosszabb távú megoldás kell, amelynek elemei "ugyanabban a szellemiségben gyökereznek", mint a 2015. szeptemberi döntés. Változatlanul az a kiindulópont, hogy

"nem zárkózhatunk be, és nem csinálhatunk egyszerűen mindent ugyanúgy, ahogy eddig"

- húzta alá Angela Merkel.

Az első elem az EU menekültügyi rendszerének korszerűsítése, a "házi feladatok" elvégzése, a második pedig az együttműködés az EU szomszédságával, mert a közösség csak akkor tudja megőrizni jólétét, ha nemcsak saját magával, hanem szomszédságával is törődik, és segíti gazdasági fejlődését. 

A legfontosabb a küzdelem a menekülésre késztető okok megszüntetéséért, és a helyben, a menekültek hazájának közelében nyújtott segítség, hogy az EU ne legyen kiszolgáltatva embercsempész bűnözőknek, és az emberek ne kerüljenek életveszélybe az EU felé vezető migrációs útvonalakon. 

Az illegális migráció és az embercsempész szervezetek felszámolása érdekében az EU-Törökország közötti menekültügyi megállapodás után most a Földközi-tenger középső medencéjén átívelő útvonalra, és mindenekelőtt Líbiára kell összpontosítani.

A gazdasági menekülteket vissza kell juttatni hazájukba, és a fejlesztési együttműködés révén reményt kell adni nekik arra, hogy otthon is boldogulhatnak. A politikai és háborús menekültek esetében a terheket meg kell osztani, ezt irányozza elő az EU-Törökország megállapodás is a menekültkontingensek átvétele révén - fejtette ki Angela Merkel.

Hozzátette, hogy a migrációs válság miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzést továbbra is fenn kell tartani.  

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/41784/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,menekültek,migránsok,muzulmán beözönlés,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?