Elsöprő győzelemre készülhet Angela Merkel

Otto von Bismarck

Csak látszólag alakult ki patthelyzet ki a német pártok között hét héttel a szövetségi parlamenti választások előtt. Ugyanis a konzervatív uniópártok (CDU/CSU) és a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) együttes támogatottsága ugyanannyi, mint az összes többi párté együtt.

A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából készült kutatás szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja a Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága 40 százalékon áll, a Bundestagból 2013-ban kiesett FDP-é pedig hét százalékon, így ketten együtt 47 százalékot tesznek ki, pontosan ugyanannyit, mint az összes többi párt együtt.

A CDU/CSU támogatottsága egyébként nem változott az előző héthez képest, míg az FDP egy százalékpontot veszített.

A CDU/CSU jelenlegi nagykoalíciós partnere és egyben legnagyobb vetélytársa, a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egy pontot javított a múlt héthez képest, és jelenleg 23 százalékon áll.

A Zöldek, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága nem változott, mindhárom párt nyolc százalékon stagnál.

A patthelyzet azonban csak látszólagos, hiszen az Angela Merkel vezette CDU-CSU jelentős győzelemre készülhet és ha a felméréseknek megfelelően az FDP bejut a Bundestagba, akkor a jelenlegi nagykoalíció helyett a korábbi konzervatív-liberális koalíciónak lehet kényelmes többsége.

A szeptember 24-i szövetségi parlamenti választáson várhatóan távolmaradók és a bizonytalanok aránya a felmérés szerint 24 százalék.

A Forsa intézet július 31. és augusztus 4. között végzett reprezentatív kutatást 2503 ember megkérdezésével.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/41094/pics/lead_800x600.jpg
afd,almafröccs,angela merkel,cdu,csu,közvéleménykutatás,martin schulz,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?