Schulz történelmi bukásra vezeti a német baloldalt?

Otto von Bismarck

Tovább csökkent a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, azaz az SPD választói támogatottsága. Egy vasárnap ismertetett felmérés szerint az őszi szövetségi parlamenti választásra készülő pártot az öt évvel ezelőtti választáson elszenvedett vereségnél is nagyobb kudarc fenyegeti.

A meredeken csökkenő népszerűségű szociáldemokraták vezetőit már az előző kancellárjelölt, Peer Steinbrück is bírálja.

A 2013-ban tartott Bundestag-választáson az SPD kampányát kormányfőjelöltként vezető Peer Steinbrück szerint a szociáldemokraták több súlyos hibát elkövettek, amióta Martin Schulz az év elején átvette az irányítást.  

Szerinte a realitásérzék elveszítéséről tanúskodik, hogy márciusban a rendkívüli elnökválasztó kongresszuson a küldöttek a szavazatok 100 százalékával választották meg vezetőjüknek az Európai Parlament volt elnökét. Az ellenszavazat és tartózkodás nélküli támogatás azt mutatta, hogy a párton eluralkodott a "Schulz-őrület" és az örömittasság, ami meglepte a választóközönséget. Sokan azt gondolták, hogy az SPD élére "Erich Schulz-Honecker" került - mondta Peer Steinbrück a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak, utalva Erich Honecker néhai NDK-s pártállami vezetőre.

Az SPD a második súlyos hibát az elveszített Saar-vidék tartományi választási kampányában követte el, amikor jelezte, hogy készen áll koalícióra lépni az NDK-s állampárt utódszervezetéből kialakult Baloldallal (Die Linke) és a Zöldekkel. A pártok színe alapján vörös-vörös-zöld koalíciónak nevezett felállás egy nyugati tartományban "egész egyszerűen elfogadhatatlan" a választók számára - húzta alá Peer Steinbrück. Szerinte inkább egy szociálliberális - a liberális FDP-vel kötendő - koalíció mellett kellett volna letenni a garast.

Az FDP-ről szólva hozzátette, hogy a párt elnöke, Christian Lindner "laza, és nem mesterkélt" stílusát értékelik a választók, vele szemben viszont az SPD-s politikusok gyakran "komorak, és szentül hisznek küldetésükben". Nagyon fontosnak tartják magukat és politikájukat, úgy érzik, hogy "nem is élet-halál kérdéséről, hanem annál is többről van szó".

A politika tartalmi kérdéseit illetően további gond, hogy a párt nem összpontosít eléggé a társadalmi igazságosság ügyére - mondta Peer Steinbrück.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett új közvélemény-kutatási adatok szerint az SPD a szavazatok 25 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és elmarad a 2013-ban elért 25,7 százalékos választási eredménytől.

A felmérést készítő Emnid intézet mérései szerint a szociáldemokraták népszerűsége a Martin Schulz színre lépésével megindult erősödés révén április elején 33 százalékon tetőzött, és azóta hetente legalább 1 százalékponttal süllyed.

A legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség - az SPD jelenlegi koalíciós társa - viszont kikerült a menekültválság révén kialakult népszerűségi hullámvölgyből, második hete 38 százalékon áll, megközelítve a 2013-ban elért 41,5 százalékot.

Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, Angela Merkelre 52 százalék, Martin Schulzra 29 százalék szavazna. Februárban még Schulz vezetett 46:40 százalékos aránnyal.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 1 százalékponttal 8 százalékra erősödtek, a Baloldal 1 százalékponttal 8 százalékra gyengült. 

A Bundestagba bejutna a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) is, amely harmadik hete 8 százalékon stagnál.

Az FDP visszaszerezné 2013-ban elveszített képviseletét a szövetségi parlamentben, egy százalékponttal erősödve 8 százalékon áll, ami hétéves csúcs, 2010 óta a legnagyobb támogatottság. Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A felmérést május 18. és 23. között végezték 1703 ember megkérdezésével, az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/38764/pics/lead_800x600.jpg
afd,almafröccs,angela merkel,cdu,kancellár,kancellárjelölt,közvéleménykutatás,martin schulz,spd,tartományi választás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?