Blogolj!

Totálisan megbukott az Orbánt rendszeresen gyalázó Schulz

Otto von Bismarck

Háromból három nagy vereség Schulz mérlege az idei választásokon. Már az is kétséges, hogy kancellárjelölt maradhat-e pártja mai történelmi veresége után!

Sötét a jövő Martin Schulz számára

Történelmi vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap rendezett helyi törvényhozási választáson az urnazárás után közzétett első részeredmények szerint.

Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest.

Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt. 

A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét a düsseldorfi Landtagban.

Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök, az SPD alelnöke és tartományi szervezetének vezetője bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a vereségért, ezért minden tisztségéről lemond.

A választás egyértelmű győztese az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, azaz a CDU, és a természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP. 

A CDU az az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával végzett az első helyen, 8,1 százalékponttal erősödve a 2012-es 26,3 százalékhoz képest.

Az FDP története legjobb eredményével, 12 százalékkal a tartományi gyűlés harmadik számú erejévé lépett elő. A liberálisok 2012-ben 8,6 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

A CDU, az SPD, az FDP és a Zöldek után, ötödikként a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a 2013-ban alapított párt újoncként a szavazatok 7,5 százalékával jutott be a tartományi gyűlésbe.

Ezek alapján CDU-FDP koalíciója válthatja a SPD-Zöldek kormányt a választás esti részeredményei alapján.

Az urnazárás utáni első részeredményekkel szemben az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg mégsem nyeri vissza képviseletét a düsseldorfi Landtagban, a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék helyett csak 4,9 százalékot szerez. Ez a fejlemény úgy formálja az erőviszonyokat, hogy a győztes CDU és harmadik helyezett FDP többséget szerez.

A 181 tagú tartományi gyűlésben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,5 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut a 20 órai részeredmények szerint.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP. Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon.

A választási részvételi arány nem végleges adat szerint 65,5 százalékra emelkedett a 2012-ben regisztrált 59,6 százalékról.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i szövetségi parlamenti választás előtt.

Az SPD helyi szervezetének veresége révén Martin Schulz pártelnöki és kancellárjelölti tevékenysége a Saar-vidéken és Schleswig-Holsteinban elveszített Landtag-választás után sorban a harmadik kudarccal folytatódik. A legtöbb szakértő szerint ezzel minimálisra csökkent az esélye annak, hogy az Európai Parlament volt elnöke leválthatja Angela Merkelt a Bundestag-választáson. 

A szociáldemokraták így súlyosan meggyengülve vágnak neki az országos választás kampányának, a CDU pozícióját pedig három tartományi választási győzelem alapozza meg.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/38222/pics/lead_800x600.jpg
afd,almafröccs,angela merkel,bukás,cdu,martin schulz,német választás,németország,spd,tartományi választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?