Ma megbukhat az Orbángyűlölő Schulz

Otto von Bismarck

A legnépesebb német tartományban rendeznek ma választást. Ha Schulz pártja ezt is elbukja, akkor a 8 faiskolát végzett Orbángyűlölő kancellárjelölt gyakorlatilag már a parlamenti választás elött megbukik.

Schulz joggal tekint aggódva a mai választási előrejelzésekre

Frissítés! Íme, a mai választási eredmény: A bukás!

Két elvesztett tartományi választás után újabb vereséget szenvedhet el a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD a mai napon, amikor a legnagyobb népességű német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartanak helyi törvényhozási választást.

Az észak-rajna-vesztfáliai Landtag-választás a pártok utolsó erőpróbája a szeptemberi szövetségi parlamenti választás előtt, így meghatározza kiinduló pozíciójukat a rövidesen kezdődő országos választási kampányban.

A csaknem 18 millió lakosú tartományban az SPD az utóbbi 50 évből 45-öt kormányon töltött el. Az utóbbi öt évben a Zöldekkel kormányzott együtt, Hannelore Kraft miniszterelnök vezetésével. Majdnem a ciklus végéig úgy tűnt, hogy a következő fél évtizedben is fennmaradhat a  szociáldemokraták és a baloldali irányultságú ökopárt koalíciója. Azonban az SPD tavasszal az országos trendeknek megfelelően gyengülni, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig erősödni kezdett. A közvélemény-kutatási adatok szerint szinte biztos, hogy a kormánypártok nem őrzik meg többségüket a düsseldorfi Landtagban, és előfordulhat, hogy a CDU néhány százalékponttal több szavazatot szerez, mint az SPD.

Az utolsó mérések alapján az ellenzékben lévő CDU a szavazatok 31-32 százalékára számíthat, ami nagymértékű erősödés a 2012-ben elért  26,3 százalékhoz képest. Az SPD a szavazatok 30-31 százalékát gyűjtheti össze, ami jelentős gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz képest.

A harmadik helyen a CDU természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP végezhet nagy előrelépéssel, az öt évvel ezelőtti 8,6 százalék után 10-13,5 százalék körüli eredménnyel. A Zöldek 11,3 százalékról 6-7 százalékig gyengülhetnek.

Szintén 6-7 százalék körüli eredményre számíthat, és ezzel bekerülhet a tartományi gyűlésbe a CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD), az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) pedig visszaszerezheti képviseletét a Landtagban, 6 százalékot érhet el, miután 2012-ben az 5 százalékos bejutási küszöb feléig, 2,5 százalékig jutott el és kiesett.

Észak-Rajna-Vesztfália belpolitikai jelentőségét mutatja, hogy az ottani Landtag-választást szokás "kis Bundestag-választás" néven emlegetni. A helyi választások már többször jelentették országos trend kezdetét, például 2005 májusában az SPD veszített, a szeptemberi Bundestag-választáson pedig elbukott az SPD-s kancellár, Gerhard Schröder, és hatalomra került Angela Merkel.

Észak-Rajna-Vesztfália a 82 milliós Németországban és egész Európában gazdaságilag is meghatározó tényező, olyan nagyvállalatok központja, mint az Aldi, a C&A, a Deichmann és a Metro. A német hazai össztermék (GDP) mintegy 25 százalékát, az EU összesített GDP-jének több mint 4 százalékát állítja elő. Azonban a német gazdaság egészéhez viszonyítva nem teljesít jól. Az egy főre jutó GDP évi 36 ezer euró körül van, szemben a 37 ezer euró feletti országos átlaggal, a 7,7 százalékos munkanélküliség pedig a legmagasabb a nyugati tartományok sorában.

Az utóbbi öt évben ugyan szinte valamennyi fontos mutató javult, de a nehézipar leépülésének hatásait nem sikerült teljesen ellensúlyozni a szolgáltató szektorra alapozott szerkezetváltással. A legtöbb gazdaságkutató szerint leginkább az igazán prosperáló iparágak - elsősorban az autóipar - és a kutatás-fejlesztés csekély szerepének, az infrastruktúra romló állagának és a nem optimálisan működő oktatási rendszernek tulajdonítható, hogy a helyi gazdaság növekedése gyenge, ami a többi között nagy munkanélküliséggel és a szegény sorba jutás magas kockázatával jár együtt.

Ezzel összefügg a tartomány másik fő gondja, a magas költségvetési hiány és a kiemelkedően súlyos - az öt év alatt elért 30 milliárd eurós csökkenés után is még - 180 milliárd eurót kitevő államadósság. Ezért Észak-Rajna-Vesztfália a "Németország Görögországa" néven is ismert.

Ez a fordulat előkerül az ellenzéki pártok kampányában is, amelynek további fontos eleme a közbiztonság. A gondokat jelzi, hogy tavaly ebben a tartományban követték el minden harmadik németországi lakásbetörést, holott részaránya az ország lakosságában jóval alacsonyabb, 20 százalék. Nem felejtették el az ellenzéki pártok azt sem, hogy a helyi hatóságok nem tudták megakadályozni a 2015 szilveszterén Kölnben és több más észak-rajna-vesztfáliai városban nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokat és rablásokat, mint ahogy azt sem, hogy jórészt a tartományi hatóságok mulasztásai miatt követhetett el terrortámadást 2016 decemberében Berlinben egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri.

A kormányzás ötéves mérlegének bírálatára alapozó ellenzéki pártok súlyos csapást mérhetnek az SPD-re a Bundestag-választás kampánya előtt. Egy újabb vereség az SPD számára azt jelentené, hogy az éppen Észak-Rajna-Vesztfáliából származó Martin Schulz pártelnöki és kancellárjelölti tevékenysége a Saar-vidéken és Schleswig-Holsteinban elveszített Landtag-választás sorban a harmadik választási kudarccal folytatódik.

Észak-Rajna-Vesztfáliában 13,1 millióan vehetnek részt a választáson. A szavazókörök reggel 8 órától 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő hajnalban várható.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/38175/pics/lead_800x600.jpg
afd,almafröccs,angela merkel,cdu,kancellár,kancellárjelölt,martin schulz,német választás,németország,spd,tartományi választás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?