Merkel: győzelmi jelentés. Schulz: csalódott nyilatkozat

Otto von Bismarck

Angela Merkel a Schleswig-Holsteini választás győzteseivel

Merkel már kétszer padlóra küldte az Orbánfóbiás Schulzot. Vasárnap jöhet a harmadik csapás. A K.O. pedig szeptemberben esedékes...

Merkel örül az eredménynek, de…

A német Kereszténydemokrata Unió a Schleswig-Holstein tartományban aratott nagyarányú választási győzelemmel egyértelműen megkapta a felhatalmazást a kormányalakításra - jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfőn Berlinben.

A pártelnök-kancellár tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a schleswig-holsteiniek a vasárnapi helyi törvényhozási választáson leváltották a német Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW kormányát.

Azonban az eredményből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert "egy Landtag-választás egy Landtag-választást jelent" - mondta Angela Merkel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lehet párja győzelmének a szeptemberi szövetségi parlamenti választásra tekintve.

Mindenesetre az látható, hogy a schleswig-holsteini CDU a legfontosabb helyi ügyekre alapozta kampányát, és ez a stratégia sikerre vezetett. Ezt az utat járja a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete is a vasárnapi Landtag-választást felvezető kampányban - mondta Merkel.

Schulz csalódott…

Elismerte a Német Szociáldemokrata Pártnak a Schleswig-Holstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választáson elszenvedett vereségét Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt.

Martin Schulz a nagy vesztes, hiába volt ez csak egy tartományi választás

Az Európai Parlament volt elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában csalódásnak nevezte, hogy az SPD nagyarányú különbséggel végzett az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió mögött.

Az SPD-nek nem sikerült világossá tennie, hogy a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel koalícióban mennyire sikeresen vezette a tartományt az utóbbi öt évben. A CDU viszont Daniel Günther listavezetővel az élen "nagyot hajrázott", kijár neki a gratuláció - tette hozzá Martin Schulz, utalva arra, hogy a közvélemény-kutatásokban egészen az utóbbi hetekig az SPD vezetett. 

A CDU győzött, de…

Daniel Günther, a CDU listavezetője szerint az eredmény egyértelmű felhatalmazás a kereszténydemokratáknak a kormányalakítást célzó tárgyalások megkezdésére. A schleswig-holsteini CDU mindig is arra törekedett, hogy a liberális FDP-vel lépjen koalícióra, de nyitott a Zöldek felé is - mondta a Günther.

A nagyot hajrázó Daniel Günther, a CDU tartományi miniszterelnök-jelöltje. Joggal kap tapsot a kancellár-pártelnöktől.

Torsten Albig tartományi miniszterelnök, az SPD vezetője kiemelte, hogy május 7. "keserű nap" a szociáldemokráciának és neki személyesen is. Megjegyezte, hogy a kormányalakítás nehéz lesz és akár hónapokig eltarthat.

A CDU Schleswig-Holsteinben az előzetes hivatalos végeredmény szerint a voksok 32 százalékát gyűjtötte össze, erősödött az öt évvel ezelőtti 30,8 százalékhoz képest. Az SPD gyengült, a 2012-es 30,4 százalék után 27,2 százalékot szerzett, és a tartományt öt éve kormányzó koalíció elveszítette többségét a tartományi gyűlésben.

A Zöldek 12,9 százalékkal végeztek a harmadik helyen, a 2012-es 13,2 százalék után. A liberális FDP támogatottsága 8,2 százalékról 11,5 százalékra emelkedett. A CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,9 százalékával jutott be a kieli Landtagba. Az SSW - amelyre nemzeti kisebbségi pártként nem vonatkozik az 5 százalékos bejutási küszöb - 3,3 százalékot szerzett, gyengült a 2012-es 4,6 százalékhoz képest.

A CDU nagyon nyert, de nem eléggé. Nehéz koalícuós tárgyalások várnak rájuk

Az új tartományi gyűlés 73 képviselőből áll, a CDU 25 helyet, az SPD 21 helyet szerzett, a Zöldeknek 10, az FDP-nek 9, az AfD-nek 5, az SSW-nek 3 mandátum jut. Többségi kormány alakításához legalább 37 képviselő támogatása szükséges. 

Ennek alapján bonyolult koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. Az elvi lehetőségek között van egy CDU-Zöldek-FDP, de akár egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíció is. A liberálisok jelezték, hogy a legszívesebben a CDU-val kormányoznának együtt, és ugyan hajlandóak tárgyalni az SPD-vel, de nemigen látnak lehetőséget az együttműködésre. A Zöldek jelezték, hogy továbbra is az SPD-t tartják a legjobb partnernek, de tárgyalnának a CDU-val is a kormányalakításról. Az AfD-vel egyik párt sem akar együttműködni.

Jön az utolsó főpróba…

A schleswig-holsteini és az észak-rajna-vesztfáliai Landtag-válsztás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i Bundestag-választás előtt. Szakértők szerint mindkét választás fontos "hangulatmérő teszt", és a jól szereplő pártoknak további lendletet adhat, a rosszul szereplőket pedig visszafoghatja. 

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/38032/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,kancellár,kancellárjelölt,martin schulz,német választás,németország,tartományi választás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?