Merkel 180 fokos fordulata!

Otto von Bismarck

Már egyáltalán nem a menekültek befogadásának fontosságáról beszél, hanem Európa határainak megvédéséről. Igen, arról, amiről Orbán Viktor kezdettől fogva beszélt. Csak mire ide eljutott a németek kancellárja, addigra beözönlött néhány millió migráns.

És még mindig jönnek tízezrével, mert ez például az olasz baloldali politikusoknak jó üzlet, másrészt Európa számos országában a balliberális pártok az új szavazóikat látják a beözönlőkben, akik nélkül nem sok esélyük lenne a jövőben hatalomra kerülniük.

Az Európai Unió jövőjét meghatározó, kulcsfontosságú ügy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megőrzése és külső határának védelme - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió közös parlamenti frakciójának biztonságpolitikai konferenciáján.

A kancellár kiemelte, hogy az európai országok a schengeni övezet kialakításával megteremtették "a szabadság és a biztonság területét", amelynek azonban határai is vannak, és a migrációs válság az utóbbi időszakban, különösen 2015-ben azzal az "elementáris erejű tapasztalattal" járt, hogy ennek a határnak a védelme "egyáltalán nem felelt meg" a szabadság és a biztonság megőrzéséhez szükséges követelményeknek.

A hiányosságok megszüntetéséért mindent meg kell tenni, ezt szolgálja az új, közös európai határvédelmi szervezet kiépítése, de még tovább kell haladni, létre kell hozni az egységes ki- és beutazási nyilvántartást is - mondta Angela Merkel.

Ez az EU jövőjét jelentős mértékben meghatározó ügy, a 26 országot - köztük több nem uniós tagállamot - összefogó schengeni övezet megőrzésétől nagyon sok minden függ. A kérdés az, hogy sikerül-e tartósan biztosítani az emberek mozgásának szabadságát az övezeten belül, vagy pedig egy "lopakodó átalakulás" révén mindenütt újra megjelenik a nemzeti határok ellenőrzése, amely "egyre intenzívebbé válik és mélyreható gazdasági hatásokkal jár" - húzta alá a német kancellár.

Hozzátette, hogy teljesen új gondolkodásmódot igényel annak elfogadása, hogy gondoskodni kell a schengeni külső határok hatékony védelméről. Németországnak tudomásul kell vennie, hogy szomszédsága nemcsak közvetlen környezetéből - Lengyelországból, Ausztriából, Franciaországból, Luxemburgból, Belgiumból, Hollandiából és Dániából - áll, hanem hozzátartozik Oroszország, Ukrajna, Törökország, Grúzia, Szíria, Jordánia, Izrael és az észak-afrikai térség.

Ezek az országok és régiók jelentik a külső határt, "ezekben a kategóriákban kell gondolkodni", és mérlegelni, hogy milyen konfliktusokkal és veszélyforrásokkal kell foglalkozni ahhoz, hogy megmaradjon a schengeni övezetben élők szabadsága és biztonsága - mondta Angela Merkel.

Thomas de Maiziere belügyminiszter előadásában kiemelte, hogy "a több Európa nagyobb biztonságot jelent", de csak akkor, ha "okosan csinálják". Hatékonyabb, ésszerűbb közös munkára van szükség.    

Thomas de Maiziere arról is beszélt, hogy a biztonságpolitikára szakosodott politikusoknak higgadtan, tárgyilagosan kell végezniük a munkájukat. Németországban sok ember aggódik az esetleges veszteségektől és veszélyektől, "holott, vagy éppen azért, mert jól megy a soruk", és vannak pártok, akik kihasználják ezeket az aggodalmakat, "tartalmi kérdések helyett a hangulatkeltéssel foglalkoznak és szélsőséges megoldásokat javasolnak, és félelmet gerjesztenek ahelyett, hogy bátorságot adnának". A CDU/CSU nem léphet erre az útra, szembe kell szállnia ezzel a "korszellemmell", a "biztonságpolitika nem lehet a félelem erősítésének eszköze". 

A biztonságpolitika a "bátorítás és a biztonság tényleges erősítésének" politikája, mert ez az egyetlen módszer, amellyel javítani lehet az emberek szubjektív biztonságérzetén - hangoztatta Thomas de Maiziere.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/37680/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,csu,kancellár,migránsok,muzulmán beözönlés,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?