Bukóba fordult az Orbánfóbiás Schulz

Otto von Bismarck

A német belpolitikába és választási kampányba berobbanó Schulz a diadalmenet után már lejtmenetbe váltott. A „nyolc faiskolát” végzett kancellárjelölt személyes népszerűsége jelentősen csökkent, csakúgy mint a baloldali pártjáé.

Schulz agresszivitása nem jött be, Merkel már biztosan vezet

Hiába kapta meg a kiemelt figyelmet, a kiemelt médiatámogatást Schulz, hiába írták azt a közvéleménykutatások, hogy megelőzték Merkeléket, az első valódi megmérettetésen elképesztően nagyot buktak. A Saar-vidéki választáson nem hogy nem tudtak győzni, de a korábbi választásnál is nagyobb arányú vereséget szenvedetek Merkel pártjától.

Úgy tűnik tehát, hogy a 4 évvel ezelőtti választási kampányhoz hasonlóan, a baloldali jelölt látványos felívelése egy még látványosabb zuhanórepülésbe csap át… Schulz esetében ez ráadásul maximálisan indokolt és érthető is lenne.

Németországban ismét többen támogatják Angela Merkel kancellárt, mint szociáldemokrata párti kihívóját, Martin Schulzot - mutatta ki egy friss ismertetett felmérés.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatásának adatai szerint a németek 48 százaléka azt szeretné, hogy az őszi szövetségi parlamenti választás után is Angela Merkel - a Kereszténydemokrata Unió elnöke - maradjon a kormányfő, míg Martin Schulzot 40 százalék látná szívesebben a kancellári tisztségben. Egy hónappal korábban, március elején még mindkét politikus 44 százalékon állt. 

Angela Merkel pártja és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 35 százalékára számíthatna, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos emelkedés a legutóbbi Politbarometer-felméréshez képest. A CDU/CSU jelenlegi koalíciós társa, a Martin Schulz vezette SPD 32 százalékon stagnál.

A Bundestag ellenzéki oldalán sincs változás, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékon áll, a Zöldek támogatottsága 7 százalékos. Bejutna a Bundestagba a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) is, amelynek támogatottsága továbbra is 9 százalékos, és a liberális FPD, amely változatlanul a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll. 

Martin Schulz - az Európai Parlament korábbi elnöke - január végén lépett színre a német belpolitikában. Megjelenése révén az SPD alig néhány hét alatt csaknem teljesen ledolgozta 15 százalékpont körüli lemaradását a CDU/CSU-hoz képest, országos választói támogatottsága a 20-23 százalékos szintről 30 százalék fölé emelkedett, miközben a kisebb pártok visszaestek, a CDU/CSU népszerűségének növekedése pedig megállt. 

Azonban a legutóbbi mérések alapján az úgynevezett Schulz-hatás gyengülni látszik. A Politbarometer-kutatás mellett erre utalnak a Stern-RTL-Wahltrend nevű kutatássorozat új adatai is, amelyek szerint a CDU fölényes győzelmével és az SPD várt áttörésének elmaradásával zárult március végi Saar-vidéki tartományi törvényhozási választás óta az SPD támogatottsága számottevően csökkent, 32 százalékról 29 százalékra süllyedt, míg a CDU/CSU 34 százalékról 36 százalékra erősödött.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/37044/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,kancellár,kancellárjelölt,közvéleménykutatás,martin schulz,német választás,németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?