Elképesztő adat! Schulz veri Merkelt?

Otto von Bismarck

Az Orbánfóbiás baloldali kancellárjelölt megszorongathatja az eddig toronymagas esélyesnek tűnő Angela Merkelt. A németek számára rokonszenvesebb a tanulatlan Schulz, mint a jelenlegi kancellár. Kérdéses azonban, hogy a jelentős hátrányban lévő pártjának támogatottságán tud-e javítani Schulz. 15 százalékos hátrányban vannak.

Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Martin Schulz és Angela Merkel indulna, mindketten a szavazatok 41 százalékát szereznék meg

Németországban a lakosság csaknem kétharmada szerint jó kancellárjelölt a szociáldemokrata párt (SPD) számára Martin Schulz, választói támogatottsága pedig megegyezik a hivatalban lévő kormányfő, Angela Merkel támogatottságával - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján Martin Schulz a németek 64 százaléka szerint jó kancellárjelölt az SPD számára. A párt szavazóbázisában még nagyobb, 81 százalékos arányban tartják jó jelöltnek.

Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Martin Schulz és Angela Merkel -  a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 2005 óta kormányzó politikusa - indulna, mindketten a szavazatok 41 százalékát szereznék meg. 

Ez az SPD-s jelölt esetében 5 százalékpontos emelkedés a decemberi 36 százalékhoz képest, a CDU-s jelöltnél pedig 2 százalékpontos csökkenés a decemberi 43 százalékhoz viszonyítva.

Az ARD kutatása szerint Martin Schulzot a lakosság 69 százaléka tartja rokonszenvesnek, míg Merkelt 63 százalék. A hitelességet vizsgálva is a baloldali politikus - az Európai Parlament (EP) volt elnöke - vezet, bár jóval kisebb mértékben: Martin Schulzot a lakosság 65 százaléka, Angela Merkelt a lakosság 64 százaléka tartja hiteles politikusnak.

A hivatalban lévő kancellár a vizsgált dimenziók közül csak a hozzáértést, kompetenciát tekintve vezet: Merkelt 78 százalék, Schulzot 68 százalék tartja kompetens politikusnak.

Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte 1001 ember telefonos megkérdezésével január 25-én. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

Az SPD jelenlegi elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy nem vállalja a kancellárjelöltséget, és Martin Schulzot javasolja maga helyett. Egyben közölte, hogy lemond a pártelnöki tisztségről is, mert az a meggyőződése, hogy a kancellárjelöltnek kell irányítani a pártot. Döntését azzal indokolta, hogy az EP volt elnökének nagyobb esélye van a sikerre szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/33445/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,cdu,kancellár,kancellárjelölt,közvéleménykutatás,martin schulz,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?