Német beismerés: jelenleg védtelen a német állam a terrorizmussal szemben

Otto von Bismarck

Szokatlan keménységű beszéd egy német kormánytagtól: „arra van szükség, hogy a saját országunkban rend legyen!”

Anis Amri, a berlini karácsonyi vásáron történt támadás elkövetője éppen a felelősségi körök széttagoltsága miatt csúszhatott ki a német hatóságok kezéből, jóllehet korábban megfigyelés alatt állt, és a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolták

A német szövetségi állam jogkörének jelentős mértékű bővítését szorgalmazta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban kedden megjelent írásában annak érdekében, hogy Németország hatékonyan tudja kezelni a terrorizmus, a menekültáradat és az internetes támadások miatti kihívásokat.

A szövetségi állam jelenleg nem képes az olyan országos szintű katasztrófák kezelésére, mint a december 19-i berlini terrortámadás. A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez szükséges kompetenciák széttöredezettek - figyelmeztetett a miniszter. Homogén szabályokra és jobb koordinációra van szükség, különös tekintettel a "veszélyesnek" minősített személyek megfigyelése terén - hangsúlyozta.

Az újságban vázolt reformelképzelései szerint a belügyminiszter teljes mértékben a szövetségi állam hatáskörébe vonná az alkotmány védelmét. Bővítené továbbá a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) jogkörét is: tervei szerint a BKA kezdeményezhetné például a kitoloncolási őrizet elrendelését. Jelentősen megerősítené továbbá a szövetségi rendőrség mozgásterét is.

A miniszter utalt arra, hogy Németországtól azt várják, vezető szerepet töltsön be. "Ehhez viszont arra van szükség, hogy nálunk, a saját országunkban rend legyen" - fogalmazott.

Arra van szükség, hogy a saját országunkban rend legyen

Azt javasolja, hogy a szövetségi állam jogkörét bővítsék ki az elutasított menedékkérők kitoloncolása terén. A menedékkérelmekre adott elutasító határozatokat így "közvetlenül végre lehetne hajtani".

Németországban a náci uralom vége óta a rendőrségi és hírszerzési kompetenciákon a szövetségi állam és a 16 szövetségi tartomány közösen osztozik.

Anis Amri, a berlini karácsonyi vásáron történt támadás elkövetője éppen a felelősségi körök széttagoltsága miatt csúszhatott ki a német hatóságok kezéből, jóllehet korábban megfigyelés alatt állt, és a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolták.

Ráadásul a 24 éves tunéziai menedékkérelmét ugyan elutasították, ám szülőhazájába történő kitoloncolása késlekedett amiatt, hogy a tunéziai hatóságok nem küldték el a szükséges dokumentumokat.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/32921/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,berlini merénylet,menekültek,migránsbűnözés,németország,terrorizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?