Orbán legádázabb ellensége miniszterelnök akar lenni

Otto von Bismarck

Érettségije sincs, de simán elvállalná egy ország vezetésének felelősségét.

Meg akarja védeni a liberális és toleráns társadalmat

Az Európai Parlament elnöki tisztségéből a német külügyminiszteri pozícióba kerülhet Martin Schulz, de csak akkor vállalná el a feladatot, ha pártja, a német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje lehet a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap SPD-s kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke a várakozásoknak megfelelően Martin Schulznak ajánlotta fel a külügyminiszteri tisztséget, amely februárban üresedik meg, amikor - a koalíciós társ jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kötött megállapodás alapján - a német diplomácia mostani vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert megválasztják államfőnek.

Martin Schulzot azonban elsősorban a kancellárjelöltség érdekli, ezért azzal a feltétellel vállalná el a feladatot, hogy az SPD őt indítja a kormányfői tisztségért a jövő őszi Bundestag-választáson. Egyelőre nem is hajlandó elkötelezni magát a külügyminiszteri pozíció mellett, azt mondja, hogy inkább Brüsszelben maradna, és januárban lejáró megbízatása után egy második ciklusra is vállalná az EP vezetését.

A bizonytalanság annak tulajdonítható, hogy a kancellárjelöltség alapesetben a párt elnökét illeti meg, és Sigmar Gabriel még nem nyilatkozott arról, hogy vállalja-e a megmérettetést. Döntését nagyban befolyásolhatja, hogy lakossági támogatottsága igen alacsony, nagyságrendekkel elmarad a CDU/CSU feltételezett jelöltje, Angela Merkel kancellár népszerűsége mögött, és az SPD-ben sem teljes körű a támogatottsága.

Az SPD lépéskényszerbe került, mert Angela Merkel pártelnök-kancellár vasárnap este sajtótájékoztatótót tartott. Amin a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy ismét - negyedik alkalommal is - a CDU/CSU kancellárjelöltként kíván indulni a Bundestag-választáson.

Az SPD központjában és Martin Schulz környezetében a FAZ-nak azt mondták, hogy a lap értesülése nem helytálló. Az EP-elnöke azonban egy csütörtök esti berlini rendezvényen nem cáfolta, hogy pártja kancellárjelöltje szeretne lenni. A Süddeutsche Zeitung című lap gazdasági fórumán arra a kérdésre, hogy milyen vezető pozíciót kíván betölteni, csupán annyit mondott, hogy ez jó kérdés, és a megfelelő időben megválaszolják majd.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint Martin Schulz a fórumon hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a "liberális és toleráns társadalmat", amely azért került veszélybe, mert egyre többen érzik úgy, hogy megfeledkeztek róluk és nem találják a helyüket a gyorsan változó világban.

Mint mondta, ha a tavaszi francia elnökválasztást a Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen nyeri meg, és győzelme után népszavazást tartanak az uniós tagságról, amelyen a kilépést pártolók kerülnek többsége, akkor "vége az EU-nak" és Európa "korszakos válságba" süllyed.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/31890/pics/lead_800x600.jpg
almafröccs,angela merkel,kancellár,kancellárjelölt,martin schulz,német választás,németország,spd
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?