Miért kell, Merkel?

Otto von Bismarck

Bejelentette: mindent folytatni akar. Mert kell…

Nincs új irány. Merkel maradni akar...

Egybehangzó német sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője pártja vasárnapi elnökségi ülésén a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy ismét pályázik az elnöki tisztségre és kancellárjelöltként kíván indulni a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

A politikus a zárt tárgyalás után, vasárnap este sajtótájékoztatón is ismerteti majd döntését.

A CDU a december 6-án kezdődő kétnapos esseni kongresszusán tart tisztújítást.

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t - nyolcszor választották meg pártelnöknek -, és 2005 óta Németország kancellárja. A mostani a harmadik kormányfői ciklusa. Amennyiben negyedszer is elnyeri a kancellári tisztséget, megelőzheti a CDU-alapító Konrad Adenauert, aki 12 évig volt kancellár, és behozhatja a csúcstartó Helmut Kohlt, aki 16 évig vezette a német kormányt.

A 62 éves politikus népszerűségét ugyan megtépázta a menekültválság, de a CDU és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségén belül nincsen alternatívája, a CSU vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök pedig az utóbbi hetekben többször jelezte, hogy pártjának fontosabb a szövetség egysége, mint a menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határa, amelynek bevezetését a CSU sürgeti, Angela Merkel pedig elveti.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 33 százalék körül van, elmarad a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százaléktól, de így is messze a legnépszerűbb politikai erő, mintegy 10 százalékpontos különbséggel vezet a második helyezett szociáldemokrata párt (SPD) előtt.

Egy vasárnap ismertetett kutatás szerint a lakosság 55 százaléka támogatja, hogy Angela Merkel maradjon kancellár, ami jelentős növekedés az augusztusban mért 42 százalékhoz képest.

A CDU elnöksége és választmánya a vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozáson véglegesíti a decemberi esseni kongresszusra készített határozati javaslatot, amelynek - sajtóértesülések szerint - fontos eleme, hogy a pártnak meg kell szólítania a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választókat, akik a pártrendszer hagyományos szereplőiben csalódva radikális erők felé sodródnak.

Az Iránymutatás nehéz időkben - a sikeres Németországért és Európáért című indítvány szerint vissza kell hódtani mindazon szavazókat, akik "a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket."

A többek között Donald Trump megválasztott amerikai elnök és a német politika új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a politikai spektrum szélei felé forduló választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, "nehéz időkben" abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál.

https://almafroccs.blogstar.hu/./pages/almafroccs/contents/blog/31882/pics/lead_800x600.jpg
afd,almafröccs,angela merkel,cdu,csu,kancellár,kancellárjelölt,német választás,németország,spd,trumpizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?